fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMoguća bolja rješenja za sistem daljinskog grijanja u Pljevljima

Moguća bolja rješenja za sistem daljinskog grijanja u Pljevljima

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Razvoj savremenog sistema grijanja bez uglja u Pljevljima je moguć i ekonomski je isplativ, pokazuje nova stručna studija koju je za potrebe CEE Bankwatch Network izradila nezavisna kuća Plan Energi iz Danske.

Iz nevladine organizacije (NVO) Eko-tim je saopšteno da se trenutno grijanje u Opštini Pljevlja zasniva na upotrebi drveta i uglja, oslanjajući se na individualna ložišta, nekoliko mikro mreža, te zastarjele peći sa lošim sistemima za filtriranje.

“Ovakav sistem grijanja doprinosi veoma visokom nivou zagađenja u području i šire, pri čemu se samo za 2018. godinu procijenjuje da je upravo zagađenje vazduha u Crnoj Gori uzrokovalo 680 preuranjenih smrti”, navodi se u saopštenju.

Oni su podsjetili da je crnogorska Vlada, uprkos činjenici da elektrana na ugalj u Pljevljima ostvaruje nelegalan operativni rad već gotovo godinu, najavila datum postepenog ukidanja uglja tek 2035. godine.

“Pored spomenutih kontradiktornosti, vlasti se i dalje oslanjaju na starije postojeće planove za obnovu elektrane na ugalj u Pljevljima i izgradnju daljinskog grijanja priključenog na ovo postrojenje”, kazali su iz Eko-tima.

Analiza koju je naručila CEE Bankvatch Netvork i koju su sproveli stručnjaci Plan Energi, nezavisne konsultantske kuće koja nudi savjete o energetskom planiranju, pokazuje da su uz dodatnu podršku Vlade i Opštine moguća bolja rješenja za budućnost grijanja u Pljevljima.

“Nakon što su razmotrili nekoliko scenarija, stručnjaci su zaključili da bi optimalno rješenje uključivalo proširenje postojećih mikromreža i povezivanje u jedan sistem daljinskog grijanja u zoni šireg centra grada”, dodaje se u saopštenju.

Predloženi sistem uključuje zamjenu postojećih tehnologija na ugalj i razvoj toplotne proizvodnje iz obnovljivih izvora, instalacijom solarnih kolektora u kombinaciji sa sezonskim skladištenjem i toplotnih pumpi vazduh-voda.

Stari kotlovi na biomasu bi trebalo da budu zamijenjeni novim, kada je riječ o individualnim ložištima, te sprovedene mjere utopljavanja zgrada i energetske efikasnosti.

Koordinatorka daljinskog grijanja iz Bankwatch-a, Nataša Kovačević, rekla je da završetak ere korišćenja uglja u Pljevljima daje lokalnoj zajednici jedinstvenu priliku da preoblikuje svoj sistem grijanja na moderan i održiv način.

“Zato vlasti ne bi trebalo da prelaze na jednostavne, ali zastarjele tehnologije, poput dodavanja više uglja, gasa ili čak biomase, već radije ulagati u rješenja koja štite od zagađenja”, smatra Kovačević.

Prema njenim riječima, analiza pokazuje da razvoj održivog sistema grijanja u Pljevljima treba da uključi raznovrsne obnovljive izvore energije i tehnologije, poput solarne toplotne energije na krovovima i otvorenom prostoru, sezonska skladišta, toplotne pumpe vazduh-voda i druge potencijalne izvore, na primjer otpadne toplote, geotermalne energije i slično.

“Ova rješenja su za Pljevlja mnogo poželjnija od oslanjanja na veliki udio biomase, čija eksploatacija doprinosi zagađenju vazduha, devastaciji primarnih šuma i biodiverziteta, uključujući dodatno rizik od umanjenja kapaciteta za skladištenja ugljenika i povećanje emisija ugljen-dioksida”, saopštila je Kovačević.

Projektna menadžerka u Eko-timu, Diana Milev Čavor, kazala je da je već sada jasno da korišćenje uglja nema budućnost i da sistem grijanja, koji koristi ugalj, ne može biti održiv i dugoročan, posebno imajući u vidu trenutnu situaciju sa Termoelektranom Pljevlja i planom da se sektor energetike dekarbonizuje do 2035. godine, a vjerovatno i mnogo ranije.

“Pljevljima je potreban održiv i moderan sistem grijanja koji će doprinjeti riješenju godinama nagomilanih ekoloških, zdravstvenih i drugih problema”, zaključila je Milev Čavor.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije