fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMoguć štrajk benzinskih pumpi zbog markiranja

Moguć štrajk benzinskih pumpi zbog markiranja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Štrajk trgovaca naftnih derivata je moguć, odnosno prekid rada benzinskih pumpi na nekoliko dana, ukoliko bi se izmjene Zakona o energetici, koje se odnose na markiranje goriva, usvojile u sadašnjem obliku, saznaju Vijesti.

Prema tim izmjenama se troškovi ovog postupka prebacuju samo na trgovce naftnim derivatima i suprotno dogovoru iz juna prošle godine.

Radna grupa za izmjenu Zakona o energetici i Udruženje naftnih kompanija su u junu prošle godine postigli načelni dogovor o budućem markiranju goriva, ali je Vlada mimo dogovora pripremila izmjene Zakona kojim se trošak markiranja prebacuje na trgovce naftnih derivata, dok je sama procedura komplikovana i protežira velike trgovce.

Markiranje goriva je postupak unošenja mikro neutralnih čestica u gorivo tokom njegovog carinjenja, kako bi se kasnije ispitivanjem goriva u prometu moglo utvrditi da li je legalno ili nije.

”Od ovog postupka korist imaju samo oni koji su pisali izmjene zakona i koji bi nam prodavali markere. Država ne bi imala ni minimalan rast prihode, a ne očekivanih 40 miliona”, rekao je sagovornik Vijesti iz tog biznisa.

On je ocijenio da je osnovni problem što su zamisao bazirali na iskustvima iz Srbije, gdje postoje potpuno drugačiji uslovi uvoza i carinjena nafte i naftnih derivata. Oni imaju rafineriju, odnosno uvoze i sirovi naftu, kao i naftne derivate baržama Dunavom. Gorivo se kod njih ne carini prilikom ulaska u državu, već prilikom puštanja u promet.

“Sve to kod njih stvara veću mogućnost šverca goriva zbog čega su se i okrenuli markiranju. Kod nas nema rafinerije, uvoze se samo goriva i to na način da se carine i ulazni PDV plaćaju direktno na ulasku u državu. Tako da je mogućnost šverca mini malna”, kazao je sagovornik Vijesti.

On je naveo i da se na primjer predviđa da se markiranje radi samo u carinskom skladištu u Baru, što bi značilo da trgovci koji uvoze gorivo cisternama iz Hrvatske moraju prvo da ga voze u Bar, pa zatim razvoze po Crnoj Gori, što stvara dodatne troškove.

Sadašnjom Uredbom o formiranju maksimalne cijene goriva, koja je urađena prije dvije decenije, predviđeno je da marža/prihod trgovcima naftnih derivata (benzinskim pumpama) iznosi 6,5 centi po litru, bez obzira na njegovo konačnu maloprodajnu cijenu. Od tog iznosa treba da finansiraju sve svoje troškove poslovanja, isplaćuju zarade i sve dažbine.

U međuvremenu je izmjenama drugih propisa, uvedene druge dažbine i troškovi trgovcima naftnih derivata. Troškovi samog markiranja iznosili bi najmanje 0,6 centi po litru, a mogli bi biti i duplo veći u zavisnosti koji model markiranja se na kraju odabere, da li po količini markera ili broju komora goriva za markiranje i mjestu gdje će se raditi markiranje.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije