fbpx
NaslovnicaMINA BusinessModernizacija platnih sistema preduslov šire intergracije

Modernizacija platnih sistema preduslov šire intergracije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Modernizacija domaćih platnih sistema preduslov je šire ekonomske integracije, ocijenjeno je na sastanku guvernerke Centralne banke (CBCG) Irene Radović i člana Izvršnog odbora Evropske centralne banke (ECB), Pjera Ćipolonea.

Iz CBCG je saopšteno da je na sastanku, koji je organizovan prvog dana posjete Sjedinjenim Američkim Državama, bilo riječi o modernizaciji platnih sistema država Zapadnog Balkana, kao jednim od preduslova za njihovu integraciju u EU.

Ćipolone je kazao da ECB podržava Crnu Goru i ostale države regiona u njihovom približavanju standardima EU.

„Istaknut je i značaj uspostavljanja nacionalnog sistema instant plaćanja u kontekstu stvaranja uslova za pristupanje Crne Gore Target Instant Payment Settlement-u (TIPS), a potom i integraciju u SEPA, odnosno pristupanju jedinstvenom području plaćanja u eurima“, navedeno je u saopštenju.

Radović se zahvalila na podršci koju ECB pruža CBCG na njenom putu ka članstvu u Evropski sistem centralnih banaka, koja se ogleda u redovnim dijalozima na visokom nivou i brojnim programima tehničke saradnje koji su pomogli da vrhovna monetarna institucija izgradi i ojača institucionalne, regulatorne i administativne kapacitete.

Radović je učestvovala i na panelu guvernera o efikasnosti prekograničnih plaćanja, koji je organizovala Svjetska banka (SB). Sa panela je poručeno da su efikasna prekogranična plaćanja od suštinskog značaja za spoljnu trgovinu, direktne strane investicije i nesmetani transfer doznaka, te da predstavljaju važan faktor podsticanja ekonomskog rasta.

Učesnici panela su ocijenili da su prekogranična plaćanja i dalje skupa, spora i da imaju ograničen domet.

Radović je saopštila da poboljšanja u domaćim i prekograničnim plaćanjima mogu imati značajne pozitivne implikacije na ekonomiju jedne države, posebno kada je riječ o malim i otvorenim zemljama poput Crne Gore, koja je snažno usmjerene na spoljnu trgovinu.

„Imajući to u vidu navedeno, kao i naš strateški cilj – što skoriji ulazak u EU, CBCG je inicirala brojne aktivnosti na planu unapređenja regulatornog okvira i modernizacije platnih sistema“, kazala je Radović.

Ona je dodala da je Crna Gora prva zemlja EU kandidat koja je regulativu u oblasti platnog prometa u potpunosti uskladila sa pravnom tekovinom Unije.

„Sa Vladom intenzivno radimo na ispunjavanju i ostalih uslova za priključenje SEPA, kako bi građanima i privredi osigurali brzo i efikasno izvršavanje eurskih transakcija, bilo gdje u EU, za samo nekoliko sekundi i uz izrazito nisku cijenu“, navela je Radović.

Učesnici panela razmijenili su iskustva o nacionalnim strategijama i razgovarali o budućoj agendi za unapređenje prekograničnih plaćanja, čije će ispunjenje osigurati efikasniji i otporniji finansijski ekosistem, koji će donijeti benefite građanima, privredi i cjelokupnoj ekonomiji.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

dusko knezevic, atlas grupa, pritvor

Kneževiću potvrđen pritvor

Podgorica, (MINA) - Vanraspravno vijeće Višeg suda predsjedniku Atlas grupe Dušku Kneževiću potvrdilo je...