fbpx
NaslovnicaGlavna vijestMMF poboljšao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu

MMF poboljšao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Međunarodni monetarni fond (MMF) povećao je u najnovijim jesenjim prognozama procjenu rasta crnogorske ekonomije u ovoj godini na 4,5 odsto.

To je 1,3 procentna poena više u odnosu na aprilske prognoze, kada se procjenjivalo da će ovogodišnji rast iznositi 3,2 odsto.

MMF je u danas objavljenim oktobarskim prognozama, u koje je agencija Mina-business imala uvid, prognozirao rast crnogorske ekonomije za narednu godinu od 3,7 odsto, što je više u odnosu na prognoze iz aprila kada se procjenjivao rast od tri odsto.

MMF za 2028. godinu Crnoj Gori predviđa rast ekonomije od tri odsto.

Kada je riječ o zemljama regiona, Hrvatska će zabiježiti rast od 2,7 odsto, Srbija i Bosna i Hercegovina (BiH) po dva odsto, a Sjeverna Makedonija 2,5 odsto.

Kada su u pitanju globalne prognoze, svjetski ekonomski rast će usporiti sa 3,5 odsto iz prošle godine na tri odsto u ovoj godini i na 2,9 odsto naredne.

Kako se dodaje u prognozi MMF, globalni ekonomski oporavak od pandemije virusa korona u svijetu je slab i neujednačen, sa značajnim regionalnim razlikama, a privredna aktivnost se i dalje nalazi ispod nivoa prije pandemije.

“Uzroci sporog oporavka su višestruki, od dugoročnih posljedica pandemije, rata u Ukrajini i geoekonomske fragmentacije, do uzroka ciklične prirode, kao što su efekti pooštravanja monetarne politike, ili ekstremne vremenske prilike”, navodi se u izvještaju.

Očekuje se da će razvijene ekonomije usporiti svoj privredni rast sa 2,6 odsto u prošloj godini na 1,5 odsto u ovoj i 1,4 odsto u narednoj godini, kada se osjete efekti pooštravanja monetarne politike.

MMF prognozira da će ekonomski pad na tržištima i ekonomijama u razvoju biti znatno manji, sa 4,1 odsto u prošloj godini na četiri odsto u ovoj i narednoj godini.

“Globalna stopa inflacije će pasti sa 8,7 odsto u prošloj godini na 6,9 odsto u ovoj godini i na 5,8 odsto u narednoj, ali ona se u većini slučajeva neće vratiti u željene okvire do kraja 2025. godine”, naveo je MMF.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije