fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMjere zatvaranja i zabrinutost za Kinu spustili cijene nafte

Mjere zatvaranja i zabrinutost za Kinu spustili cijene nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 75 USD zbog mjera zatvaranja kojima se pokušava spriječiti širenje omikrona i zabrinutosti za kinesku ekonomiju nakon sniženog rejtinga dvije kompanije za nekretnine.

Na londonskom tržištu cijena barela je bila u minusu 65 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 75,17 USD, dok se na američkom barelom trgovalo po 62 centa nižoj cijeni od 71,74 USD, prenosi SEEbiz.

Trgovci su pomno pratili vijesti o mjerama kojima neke vlade pokušavaju da zaustave širenje nove varijante koronavirusa omikron.

Britanski premijer Boris Johnson uveo je u srijedu u Engleskoj stroža ograničenja protiv korone, rekavši da bi ljudi trebalo da rade od kuće ako je to moguće, nose maske na javnim mjestima i pokažu potvrde o vakcinaciji na određenim mjestima i događanjima.

Danska takođe planira nova ograničenja, uključujući zatvaranje restorana, barova i škola, dok je Kina zabranila grupna turistička putovanja iz Guangdonga. Južna Koreja zabilježila rekordan broj zaraženih, a broj slučajeva još je povišen i u Singapuru i u Australiji.

“Iako su laboratorijski testovi pokazali da Pfizerova vakcina neutrališe omikron, uvode se nove mjere kako bi se pokušalo zaustaviti širenje virusa”, konstatovao je Tamas Varga iz naftne brokerske kompanije PVM.

Zabrinutost je izazvao i sniženi rejting velikih kineskih kompanija za nekretnine China Evergrande i Kaisa, koje po ocjeni agencije Fitch ne mogu u potpunosti da ispunjavaju dužničke obaveze budući da nijesu platile kamate na obveznice izdate u inostranstvu.

Neimenovani izvor rekao je da je Kaisa počela raditi na restrukturiranju inostranog duga od 12 milijardi USD.

Uteg cijenama bio je i tek skroman pad američkih zaliha sirove nafte u prošloj sedmici, za samo 240 hiljada barela, prema vladinim podacima. Zalihe u dostavnom čvorištu Cushing u Oklahomi porasle su 2,4 miliona barela.

Porasle su i zalihe goriva, za ukupno 6,6 miliona barela.

Tržišta su ohrabrila saopštenja BioNTecha i Pfizera da bi trokratna vakcina protiv korone mogla biti zaštita od infekcije omikronom.

Cijene su u Londonu zbog omikrona pale 16 odsto u periodu od 25. novembra do 1. decembra, ali su u ovoj sedmici nadoknadile više od polovine tog gubitka. Analitičari smatraju da bi dalji rast mogao biti ograničen dok se ne iskristalizira uticaj nove varijante virusa.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je danas na svojim internet stranicama da je barel referentne korpe nafte njenih članica u srijedu koštao 75,09 USD, što znači da mu je cijena porasla 48 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Iković: Za podobne dva dana konkursa dovoljna

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Preokret je zatražio od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, da produži...