fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMirno trgovanje na berzi

Mirno trgovanje na berzi

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u četvrtak berzanski indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer su ulagači odlučili predahnuti nakon snažnog rasta cijena dionica posljednjih mjeseci.

Dow Jones ojačao je 0,14 odsto, na 37.710 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,04 odsto, na 4.783 boda. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,03 odsto, na 15.095 bodova.

U mirnom trgovanju Dow Jones dosegnuo je novi rekordni nivo, dok se S&P 500 rekordnom nivou primaknuo na samo 0,3 odsto, prenosi Hina.

Svi najvažniji indeksi ostvarili su velike dobitke u proteklom mjesecu, tromjesečju, pa i cijeloj godini.

Od početka godine Dow Jones porastao je 13,8 odsto, S&P 500 24,6, a Nasdaq indeks 44,2 odsto.

To se zahvaljuje postupnom popuštanju inflacije i usporavanju rasta privrede. Zbog toga je američka centralna banka najvjerovatnije završila ciklus povećanja kamatnih stopa, pa naredne godine slijedi smanjenje kamata.

Podršku tržištu pruža i uvjerenje ulagača da će, uprkos agresivnom povećanju kamata posljednjih godina, privreda izbjeći recesiju.

Zahvaljujući snažnom rastu cijena dionica u posljednjih devet sedmica, S&P 500 našao se nadomak najvišeg nivoa u istoriji.

„Ovo je jedan od najvećih skokova tržišta na kraju godine, a započeo je i prije poruka američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed) polovinom decembra u vezi sa kamatama i inflacijom. To pokazuje koliko smo daleko došli od dna tržišta ‘medvjeda’ prošle godine i podsjeća ulagače da nakon tamnih oblaka uvijek dolazi sunce”, kazao je strateg u firmi Carson Group, Ryan Detrick.

A na evropskim berzama cijene dionica su blago pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,03 odsto, na 7.722 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,24 odsto, na 16.701 bod, a pariski CAC 0,48 odsto, na 4.535 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Remi Budućnosti, Elektroprivreda ubjedljiva

Podgorica, (MINA) - Šahisti Omladinca remijem protiv Budućnosti obilježili su prvo kolo Premijer lige...