fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMinistarstvo da ispita privatizaciju lamelirnice u Rožajama

Ministarstvo da ispita privatizaciju lamelirnice u Rožajama

Rožaje, (MINA-BUSINESS) – Predstavnici Građanskog porketa URA iz Rožaja pozvali su Ministarstvo kapitalnih investicija da ispita privatizaciju lamelirnice u tom gradu, u kojoj proizvodnja nikada nije zaživjela.

Predsjednik rožajskog Odbora URA, Husein Ljaić, kazao je da Rožaje već tri decenije zarobljen grad od, kako je naveo, kriminalno-pljačkaških organizacija.

“Savršena ilustracija tome jeste ugovor o prodaji lamelirnice i zakupu prostora nekadašnjeg pogona za proizvodnju panel ploča”, naveo je Ljaić u saopštenju.

On je podsjetio da je prije pet godina potpisan kupoprodajni ugovor između predstavnika turske fabrike Sancakli Mobilya, Mensuta Sancaklia i predsjednika Tenderske komisije Branka Vujovića, uz prisustvo predstavnika lokalne vlasti u Rožajama.

Ljaić je rekao da je od potpisanog ugovora ostalo samo mrtvo slovo na papiru i zadovoljeni lični interesi pojedinaca iz lokalne samouprave i “njihovih prijatelja iz fabrike Sancakli Mobilya”.

On je saopštio da se turska firma ugovorom obavezala da uloži određeni iznos u modernizaciju proizvodnje i da zaposli značajan broj radnika.

“Proizvodnja u lamelirnici, u kojoj je trebalo da se prizvode stolice, nikad nije zaživjela. Ugovorom je bilo predviđeno da turska kompanija investira u modernizaciju pogona, tehnologiju i novu opremu više od 4,5 miliona EUR i da u naredne tri godine zaposli 159 radnika, od čega u prvoj 49”, precizirao je Ljaić.

On je naveo da nije ispoštovana nijedna stavka ugovora.

“Fabrika nije puštena u rad, a u objekat i novu tehnologiju nije investiran obećani iznos, niti je zaposlen ijedan radnik”, rekao je Ljaić.

U ugovoru se navodi da je investitor platio 53 hiljade EUR agenciji iz Budve koja ga je zastupala, te nešto više od dvije hiljade EUR Agenciji za privatizaciju, dok je ostatak od ukupno 400 hiljada EUR plaćen državi.

Tom investitoru je prodata fabrika, a pod zakup mu je data i parcela od 2,36 hektara.

“Iako ima interesovanja za nova ulaganja na tom prostoru, zemljište ne može biti ustupljeno nikome sve dok ne istekne ili se ne prekine ugovor sa firmom Sancakli Mobiliya”, objasnio je Ljaić.

On je rekao i da građane Rožaja zabrinjava sumnja da je zemljište u potpunosti prevedeno na investitora, bez prethodno ispunjenih uslova.

“Samo po sebi se nameće pitanje da li su takve investicije bile samo marketinški trikovi za lokalno stanovništvo, a realno i činjenično interesi pojedinaca. Mi Rožajci dobro znamo da je motiv tadašnjih funkcionera trgovina placevima i traženje mehanizama kako državno zemljište pretvoriti u dostupno za trgovinu i preprodaju”, poručio je Ljaić.

Prema njegovim riječima, postavlja se pitanje zašto ugovor nije raskinut.

“Mi danas imamo mnogo ozbiljnije investitore koji su spremni da mnogo više ulože kako u Rožajama tako i na nivou Crne Gore, ali su im uslovi mnogo teži i zahtevniji. Nadamo se da će se Ministarstvo osvrnuti na ovaj slučaj i da će nastojati da olakša investitorima, a ujedno i zaštiti interese građana”, zaključio je Ljaić.

Najčitanije