fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeMilionski promet zahvaljujući prodaji državnih obveznica

Milionski promet zahvaljujući prodaji državnih obveznica

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pad oba indeksa i promet od skoro 68 miliona EUR, zahvaljujući prodaji državnih obveznica, obilježili su sedmicu na Montenegroberzi.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija, MNSE10, pao je 3,5 odsto na 812,47 poena, a MONEX 2,3 odsto na 10.549,9 bodova.

Promet, realizovan kroz 86 transakcija, iznosio je 67,97 miliona EUR, što je 16 puta više nego prošle sedmice.

Najveće učešće u prometu, od čak 99,77 odsto, imale su državne obveznice sa rokom dospjeća pet godina, odnosno 2024. godine

Trgovina tim obveznicama realizovana je u ponedjeljak i utorak, kada je prikupljeno 63,14 miliona odnosno 4,68 miliona.

“Nakon zaključenja primarne prodaje u drugoj tranši, možemo konstatovati da ukupan promet ostvaren prodajom državnih obveznica u prethodna dva dana iznosi 67,82 miliona EUR ili 58,78 odsto emisije, odnosno realizovana je trgovina za ukupno 67,82 hiljade obveznica”, saopšteno je iz Montenegroberze.

Ministarstvo finansija je u aprilu emitovalo dvije serije obveznica, i to u iznosu od 50 i 140 miliona EUR. Emisija od 50 miliona, emitovana je na period od sedam godina, sa kamatnom stopom od 3,5 odsto, dok je emisija od 140 miliona emitovana na period od pet godina i kamatnom stopom od tri odsto.

Tom prilikom, interesovanje za emisiju od sedam godina je bilo veliko i realizovano je u cjelosti, čak sa cijenom većom od ponuđene. Druga emsija realizovana je u iznosu od oko 25 miliona EUR.

Sa tada prikupljenim sredstvima i ovim u prethodna dva dana, Vlada je za finansiranje državnog budžeta prikupila ukupno 142,59 miliona EUR, odnosno 75,05 odsto od planiranih sredstava.

Cilj održavanja aukcija je prikupljanje sredstava za finansiranje državnog budžeta.

Gubili su Prva banka deset odsto na 40 EUR, Institut “Simo Milošević” devet odsto na 30, Crnogorski Telekom osam odsto na 1,49, Jugopetrol 6,4 odsto na 11,84 i Ulcinsjka rivijera 0,5 odsto na 3,78 EUR.

Skupština akcionara Telekoma odlučila je ove sedmice da se dio neto dobiti ostvarene u prošloj godini, u iznosu od 4,7 miliona EUR, odnosno deset centi po akciji, isplati akcionarima na ime dividende.

Pojeftinila je i dionica Željezničke infrastrukture 9,7 odsto na 1,31 cent, kao i Plantaža i Društva za menadžment polsove i upravljanje nekretninama MIG, po 8,3 odsto na 11,01 odnosno 11 centi.

Pala je i akcija Otrantkomerca 0,8 odsto na 59,54 centa.

Akcija Poslovno logističkog centra Morača, čiji akcionari će na Skupštini 14. juna odlučivati o raspodjeli prošlogodišnje dobiti, porasla je 2,3 odsto na 2,2 EUR.

Planirano je i da se na sjednici razmatra odluka o otkupu sopstvenih akcija preduzeća.

Na dnevnom redu Skupštine akcionara je i usvajanje izvještaja o poslovanju za prošlu godinu, sa revizorskim, kao i izmjene Statuta preduzeća.

Poslovno logistički centar Morača je, prema izvještaju o poslovanju objavljenom na sajtu Komisije za hartije od vrijednosti, prošlu godinu završio sa neto dobiti od 619,35 hiljada EUR.

Ojačala je i dionica Port of Adria dva odsto na 10,3 centa i Hotelsko turističkog preduzeća (HTP) Atlas Hotels Group Bar 0,8 odsto na 76 centi.

Akcija Crnogorskog elektroprenosnog sistema i Luke Bar nije se mijenjala i ostala je na 67,1 cent odnosno 19 centi.

Fond Trend je pao 7,5 odsto na 4,91 cent.

Od korporativnih vijesti ove sedmice izdvojila se informacija da će akcionarima Hotelske grupe (HG) Budvanska rivijera 15. juna početi isplata dividende u neto iznosu 14,59 centi po akciji.

Odluku o isplati dividende donijeli su dioničari na Skupštini 24. aprila.

Osim toga, Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte pozvao je sve zainteresovane domaće i strane investitore da do 28. juna izraze interesovanje, odnosno dostave pismo o namjerama za predstojeći tender za prodaju 51,11 odsto akcija nikšićkog Instituta za crnu metalurgiju (ICM).

Pismo o namjerama treba da sadrži rezime relevantnih projekata i iskustva u toj oblasti, kao i opšti pregled koncepta projekta.

Privatizacija ICM-a predviđena je odlukom o Planu privatizacije za ovu godinu.

Privatizacija je predviđena metodom prodaje akcija putem javnog tendera i/ili dokapitalizacije.

Ove sedmice je i Evropska komisija (EK) u Briselu predstavila izvještaj za Crnu Goru u kojem je, u dijelu koji se odnosi na ekonomiju, navela da je država, što se tiče ekonomskih kriterijuma, ostvarila određeni napredak i umjereno je spremna u oblasti razvijanja funkcionalne tržišne ekonomije.

„Privreda raste neprekidno, poboljšavajući rezultate na tržištu rada, iako stopa nezaposlenosti ostaje visoka. Sektor finansija poboljšao je solventnost i likvidnost. Mala i srednja preduzeća i dalje se suočavaju sa brojnim izazovima, kao što su pristup finansiranju ili kreditni uslovi“, navodi se u izvještaju.

Najčitanije

Alijev prejak za Prašovića

Podgorica, (MINA) - Crnogorski bokser Dilan Prašović nije uspio da osvoji šampionski pojas u...