fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMenadžment Aerodroma se nada dogovoru umjesto štrajka

Menadžment Aerodroma se nada dogovoru umjesto štrajka

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Menadžment Aerodroma Crne Gore (ACG), kako su saopštili, zadržava uvjerenje da je moguće doći do sveobuhvatnog rješenja kojim bi se sva stečena radnička prava očuvala, uz stvaranje pretpostavki za dalju nadgradnju tih prava na održiv način.

Iz menadžmenta ACG nijesu jasno odgovorili na pitanje Vijesti što će oni preduzeti da preduprijede mogući štrajk upozorenja kojim sindikati prijete ako uskoro ne dođe do dogovora u vezi s novim kolektivnim ugovorom i povećanjem plata.

Vijesti su prošle sedmice objavile da sindikalne organizacije dva aerodroma u Tivtu i Podgorici spremaju jednosatni štrajk upozorenja i da su od rukovodstva tražili da donesu akt o minimumu procesa rada.

Tačke sporenja u pripremljenim izmjenama i dopunama kolektivnog ugovora su obračunska vrijednost koeficijenata za plate i zahtjev za povećanje plata od 20 odsto.

Rukovodstvo bi da, između ostalog, umanji obračunsku vrijednost koeficijenta (OVK), a koje bi pratilo proporcionalno uvećanje koeficijenta složenosti poslova, čime bi zarade radnika ostale iste ili blago povećane, ali bi kompanija imala povoljniju situaciju u vezi sa brojnim sudskim sporovima koju protiv nje vode zaposleni za navodno uskraćen dio primanja iz proteklih godina.

Sindikalcima je ovaj predlog sporan jer smatraju da će na taj način izgubiti stečena prava.

ACG je opterećena brojnim tužbama radnika zbog aktuelnog Kolektivnog ugovora u kome je, kako su utvrdili i vještaci, nejasna stvarna startna obračunska vrijednost zarade.

“Struktura dosadašnjih sudskih procesa uz osipanje licenciranog osoblja nužno nameće potrebu za promjenama, dok potencijalne isplate po kontroverznim osnovama vode ka ugrožavanju stabilnosti poslovanja. Jedna od važnih pretpostavki za dugoročnu stabilnost je ugradnja u Kolektivni ugovor zaštitnih mehanizama od rizika nastalog neujednačenom sudskom praksom”, kazali su iz menadžmenta ACG-a.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Pala vrijednost dolara

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) - Vrijednost dolara prema korpi valuta prošle sedmice pala je prvi...