fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMemorandumom se otvara tržište rada za pomorce

Memorandumom se otvara tržište rada za pomorce

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorsko-italijanska unija pomorstva pozdravila je usvajanje Memoraduma o razumijevanju između vlada Crne Gore i Italije u vezi sa priznavanjem ovlašćenja pomoraca i saopštila da to predstavlja ponovno otvaranje tržišta rada u Italiji.

„Usvajanje Memoranduma i predstojeće, isključivo formalno, potpisivanje, koje može biti usaglašeno i elektronskim putem ili diplomatskom poštom, predstavlja rješavanje egzistencijalnog pitanja svih nosilaca crnogorskih pomorskih isprava na brodovima koji plove pod italijanskom zastavom. Ono zapravo predstavlja ponovno otvaranje tržišta rada u Italiji“, navodi se u saopštenju Crnogorsko-italijanske unije pomorstva.

Članovi te unije su oficiri koji su se školovali i stekli zvanja u Crnoj Gori, a koji su zaposleni u različitim italijanskim pomorskim kompanijama koje posluju na međunarodnom tržištu.

„Prethodno stanje, to jest nepostojanje novog Memoranduma, uslovljavalo je mogućnost dobijanja ovjere sertifikata o stručnoj osposobljenosti, takozvani Endorsement, na maksimalni period od 90 dana, umjesto na period od pet godina koji se poklapa sa periodom važenja samog ovlašćenja o osposobljenosti. Posljedično, ovakvo izdavanje ovjere dovelo je pomorce u situaciju da ne mogu ispuniti uslove u pogledu uobičajenog trajanja ugovora o radu što ima za posljedicu trenutni gubitak posla velikog broja crnogorskih oficira i uopšte pomoraca koji su zaposleni na italijanskim kompanijama. To se takođe odražava i na naše porodice, dovodeći ih u veoma tešku ekonomsku i socijalnu situaciju“, navodi se u saopštenju.

Memorandum, kako se objašnjava, omogućava svim pomorcima da ponovo mogu redovno i normalno raditi na brodovima italijanske zastave, a istovremeno pruža nove prilike za profesionalni razvoj oficira koji su kvalifikacije stekli u Crnoj Gori.

„Italijanske pomorske kompanije imaju benefit da dobiju zaposlene koji imaju potrebne sertifikate i kvalifikacije i koji odmah mogu početi da rade, što je veoma bitno ako se uzme u obzir stalni manjak kadra, naročito oficira kako palube tako i stroja“, dodaje se u saopštenju.

Memorandum, kako se navodi, doprinosi obrazovanju i oblikovanju novih generacija studenata pomorstva, budući da će se kroz mogućnost ukrcaja kadeta nautike i brodomašinstva pružiti podrška pomorskim univerzitetima i fakultetima prisutnim u zemlji, čime se omogućava nastavak vjekovne tradicije i u eri globalizacije, zadovoljavajući stalne zahtjeve pomorskog tržišta Italije, Evrope i svijeta.

„Ovim putem želimo da se zahvalimo Ministarstvu saobraćaja i pomorstva, njegovom prethodnom rukovodstvu, sa tadašnjim ministrom Ervinom Ibrahimovićem, koji je preduzeo sve neophodne aktivnosti u cilju rješavanja ovog problema, a naročito sadašnjem na čelu sa ministrom Filipom Radulovićem, koji je njegovo brzo rješavanje stavio u vrh prioriteta Ministarstva“, rekli su iz Crnogorsko-italijanske unije pomorstva.

Oni su rekli i da posebnu zahvalnost duguju Uniji poslodavaca (UPCG), reprezentativnoj poslodavačkoj organizaciji Crne Gore, čiji su članovi, a koji su skupa sa Unijom brodara Itlaije (CONFITARMA) posvećeno i profesionalno inicirali, kontinuirano pratili i podržavali, od starta pa do same realizacije, u administracijama obje države proces do usvajanja Memoranduma.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Remi Budućnosti, Elektroprivreda ubjedljiva

Podgorica, (MINA) - Šahisti Omladinca remijem protiv Budućnosti obilježili su prvo kolo Premijer lige...