fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMedojević: Zabraniti izvoz peleta i ogrijevnog drveta

Medojević: Zabraniti izvoz peleta i ogrijevnog drveta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Cijene ogrijevnog drveta i peleta trebalo bi hitno zamrznuti i privremeno zabraniti izvoz, kako bi se zaštitio elementarni standard građana, ocijenio je predsjednik Pokreta za promjene (PzP), Nebojša Medojević.

„Niko ne traži da se proizvođači i prodavci ovih proizvoda tjeraju u gubitke, ali država ne smije da dopusti da se spekulacijama i zloupotrebom aktuelnih tržišnih konjunktura i deformacija zarađuje esktra profit i ugrožava standard i zdravlje građana“, naveo je Medojević u saopštenju.

On je rekao da se poremećaji u svjetskoj trgovini, kao posljedica rata u Ukrajini i sankcija Rusiji, neminovno odražavaju i na Crnu Goru.

„Zbog rasta cijene gasa, nafte i gasa, povećala se potražnja peleta i ogrevnog drveta. Italijanski kupci su već zainteresovani za otkup svih količina peleta koji se proizvodi u Crnoj Gori, što je cijenu peleta sa 150 EUR po toni od prošle godine, sada povećalo na 350 EUR“, tvrdi Medojević.

Zbog povećanje tražnje sa Kosova i Albanije, cijena ogrevnog drveta je porasla sa 40 EUR po kubiku prošle godine na 80 EUR.

„Kako se samo u Podgorici skoro 30 hiljada porodica grije na pelet ili ogrijevno drvo, ovo postaje nerješiv problem za veliki broj porodica u Crnoj Gori“, zaključio je Medojević.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Remi Budućnosti, Elektroprivreda ubjedljiva

Podgorica, (MINA) - Šahisti Omladinca remijem protiv Budućnosti obilježili su prvo kolo Premijer lige...