fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMedojević: Cijena električne energije ne treba da bude ista za sve

Medojević: Cijena električne energije ne treba da bude ista za sve

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Politika subvencionisanja svih korisnika električne energije nije adekvatan odgovor na globalne poremećaje na energetskom tržištu, niti predstavlja pravedno, efikasno i održivo rješenje, smatra predsjednik Pokreta za promjene (PzP), Nebojša Medojević.

“Ideja da se svi korisnici električne energije subvencionišu preko netržišne cijene električne energije nije dobro ni pravedno rješenje. Na ovaj način veće subvencije u aposlutnom iznosu dobijaju veći potrošači električne energije, koji se sa niskim netržišnim cijenama stimulišu na veću potrošnju”, naveo je Medojević u saopštenju.

On je rekao da tarifna politika u uslovima krize treba da destimuliše visoku potrošnju. Posebno ako se radi o, kako je kazao, nekim potrošačima koji na račun jeftine subvencionisane električne energije prate ekstra profite, kao na primjer oni koji “rudare” kriptovalute.

“Za veću potrošnju električne energije koja podrazumijeva lični komfor, luksuz ili visoko profitabilne poslove, cijena električne energije treba da bude tržišna. Za ljude koji žive ispod linije ekstremnog siromaštva, Elektroprivreda (EPCG) u saradnji sa Vladom treba da obezbjedi besplatan minimalni paket električne energije koji će biti dovoljan za pokrivanje elementarnih potreba jedne porodice, bez grijanja”, smatra Medojević.

Prema njegovim riječima, očigledno je da je neophodno prilagoditi tarifnu i politiku subvencioniranja kroz netržišnu cijenu električne energije, uslovima globalne energetske krize.

“Ne može ista cijena struje za Mila Đukanovića koji ima milijarde i za nekog građanina koji živi ispod linije ekstremnog siromaštva ili porodicu koja ima prihode od 450 EUR”, rekao je Medojević.

EPCG je, kako je objasnio, akcionarsko društvo koje posluje po tržišnim principima, ima i manjinske akcionare koje samo zanima vrijednost akcija EPCG i koji mogu pokrenuti akcionarske tužbe za odluke menadžmenta koje ugrožavaju njihove intrese i smanjuju vrijednost kapitala društva i vrijednost akcija.

“Socijalna politika se vodi preko Vlade i lokalnih samouprava, a ne preko EPCG. Javni interes je da EPCG obezbjedi redovno i sigurno snabdjevanje električnom energijom građane i privredu”, kazao je Medojević.

On je naveo da subvencionisanje potrošača kroz netržišnu cijenu električne energije znači da će gubitke morati da pokrije ili EPCG ili država kao većinski vlasnik.

“Ovakva politika širokog subvencionisanja cijene električne energije mogu dovesti do restrikcija zbog nestašica električne energije koje možda neće uopšte biti u ponudi na berzi, bez obzira na kotacije na berzi. Zato i Vlada i rukovodstvo EPCG moraju da budu veoma oprezni i da politiku subvencionisanja definišu na pravedan, transparentan i održiv način”, saopštio je Medojević.

Politika cijena, kako je ocijenio, treba da zaštiti socijalno najugroženije građane, obezbijedi normalno fukcionisanje EPCG, stimuliše štednju i destimuliše neracionalno trošenje energije.

“Jednačina nije nimalo jednostavna, ali je moguća”, zaključio je Medojević.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije