fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMarina Bar i Regionalni ronilački centar da ispune obavezu

Marina Bar i Regionalni ronilački centar da ispune obavezu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo finansija zadužilo je Marinu Bar i Regionalni ronilački centar za podvodno deminiranje i obuku ronilaca da bez odlaganja pokrenu incijative za donošenje odluka o raspodjeli dobiti, kako bi se dio uplatio u državni budžet.

Vlada je zaključcima od 8. juna zadužila predstavnike države u organima upravljanja u državnim preduzećima da 70 odsto dobiti iz prošle i 30 odsto dobiti iz 2021. godine, uplate u budžet. Potom je, zbog nepoštovanja tih zaključaka, dala dodatni rok do kraja avgusta da se ispuni ta obaveza.

Resorni ministar, Aleksandar Damjanović, kazao je na sjednici Vlade da je do 25. avgusta uplaćeno ukupno 4,37 miliona EUR u budžet.

Prema njegovim riječima, to je nekih 11 odsto gornjeg ili maksimalnog limita, imajući u vidu bilanse preduzeća u državnom vlasništvu.

“Ovoj obavezi podliježu isključivo privredna društva koja su ostvarila dobit i ispunjavaju uslove da se ovaj dio obaveze realizuje. To je nekih 11 privrednih društava odnosno javnih preduzeća”, precizirao je Damjanović.

Državna preduzeća čija je dobit usmjerena na infrastrukturne projekte uz opravdano obrazloženje je Monteput, pa će 2,16 miliona EUR biti usmjereno na projekte od državnog značaja, auto-put i ostale projekte.

On je najavio i da se od nekih preduzeća, koja su donijela odluku o raspodjeli dobiti, očekuje uplata.

“Državna preduzeća koja su najavila donošenje odluka na sjednicama skupštine akcionara u septembru su Elektroprivreda (EPCG) nekih 8,4 miliona EUR i Hotelska grupa (HG) Budvanska rivijera 247 hiljada. To je ukupno 8,64 miliona EUR”, naglasio je Damjanović.

Suma sumarum, kako je kazao Damjanović, to je oko 15,3 miliona EUR onoga što će, na ovaj ili onaj način, biti prihod budžeta.

Državna preduzeća koja još nijesu preduzela inicijative su Sveti Stefan hoteli, Morsko dobro, Marina Bar i Regionalni ronilački centar za podvodno deminiranje.

Ministarstvo je donijelo šest zaključaka gdje je precizno naveden status za svako pojedinačno preduzeće.

Ministarstvo je uvažilo objektivne okolnosti zbog kojih Sveti Stefan hoteli i Morsko dobro nijesu u stanju da izvrše uplatu do zadatog datuma i dali dodatni rok da izvrše uplate kada se stvore neophodni uslovi.

“Marinu Bar i Regionalni ronilački centar smo zadužili da bez odlaganja pokrenu obavezujuće incijative za donošenje odluke o raspodjeli dobiti”, rekao je Damjanović i dodao da se tu ne radi o velikom iznosu.

On je kazao da se može konstatovati da je najveći dio ovih kompanija, nakon određenih intervencija i pritisaka od Vlade, najavio ili ispunio svoju obavezu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije