fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMANS: Imenovanje Damjanovića loša poruka

MANS: Imenovanje Damjanovića loša poruka

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Imenovanjem bivšeg poslanika Socijalističke narodne partije, Aleksandra Damjanovića, za vršioca dužnosti direktora Uprave prihoda, Vlada nastavlja upitnu kadrovsku politiku u sektorima osjetljivim na korupciju i koji zahtijevaju korjenite promjene, smatraju u Mreži za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Iz MANS-a su podsjetili da je Uprava prihoda nastala spajanjem Poreske i Uprave igara na sreću, odnosno dvije državne institucije koje su u proteklom periodu bile posebno opterećene zloupotrebama i značajnim propustima kada je u pitanju kontrola i naplata poreza.

“To je posebno bilo vidljivo kada su u pitanju takozvane privilegovane kompanije u vlasništvu osoba bliskih Demokratskoj partiji socijalista (DPS) i njenom predsjedniku, Milu Đukanoviću”, navodi se u saopštenju.

U MANS-u tvrde da je, upravo zbog toga, neshvatljiva odluka Vlade da na tako odgovornu poziciju imenuje Damjanovića, čija dosadašnja radna biografija u Skupštini nije bila lišena postupaka od kojih su dominantno imali koristi prethodni režim i sa njim povezani tajkuni.

“Damjanović je, kao predsjednik Odbora za ekonomiju finansije i budžet, bio dio skupštinske delegacije koja je sredinom 2010. godine posjetila Prvu banku Crne Gore kako bi se utvrdilo da li je pomoć koju je dobila iz budžeta zakonito trošena”, podsjetili su iz MANS-a.

Oni su dodali da delegacija, u kojoj su pored Damjanovića bili i guverner Centralne banke (CBCG), Radoje Žugić i poslanik DPS-a, Zarija Franović, nije registrovala bilo kakvo kršenje zakona.

“Dvije godine nakon toga, istraživanje OCCRP-a i MANS-a o poslovanju Prve banke pokazalo je da su u momentu posjete skupštinske delegacije postojali vrlo konkretni dokazi o nezakonitim radnjama, kršenju bankarskih procedura, nenamjenskim upravljanjem depozitima klijenata, te davanju kredita bez pokrića povezanim osobama”, navodi se u saopštenju.

Iz MANS-a su kazali da im je neshvatljivo zašto je izbor za resore u kojima su neophodne korjenite reforme, pao na Damjanovića, ka i da, nakon sjednice, Vlada nije objavila detaljniju informaciju o izboru v.d. direktora Uprave prihoda, ni čiji je to bio predlog.

“Smatramo da ovakvim kadriranjem na pozicijama koje su posebno osjetljive na korupciju i koje zahtjevaju maksimalnu transparentnost rada državnih organa, Vladu nažalost još ne pravi otklon od onoga što je bila praksa prethodne vlasti”, saopštili su iz MANS-a.

Najčitanije

Očekuju interesovanje renomiranih svjetskih kompanija

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Na pretkvalifikacioni tender za dionicu auto-puta Mateševo - Andrijevica očekuje se...

Indeksi porasli