fbpx
NaslovnicaMINA BusinessManji promet na Montenegroberzi

Manji promet na Montenegroberzi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Suprotan smjer indeksa i manji promet obilježili su sedmicu na Montenegroberzi, u kojoj je objavljen novi izvještaj Svjetske banke (SB) o lakoći poslovanja, Doing business, prema kojem se Crna Gora zadržala na prošlogodišnjem 50. mjestu od 190 rangiranih zemalja.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija, MNSE10, oslabio je 0,9 odsto na 793,47 poena, dok je MONEX ojačao 0,3 odsto na 11.399,79 bodova.

Promet je iznosio 105,18 hiljada EUR i bio je skoro 40 odsto manji od prošlosedmičnog. Realizovan je kroz 56 transakcija.

Iz Ministarstva finansija saopšteno je da je u poređenju sa prošlogodišnjim izvještajem, Crna Gora povećala ocjenu za 1,07, sa 72,73 na 73,8 i zadržala isti rang.

Iz Ministarstva su kazali da je najznačajniji napredak ostvaren kod indikatora dobijanje građevinskih dozvola, gdje se Crna Gora našla na 40. mjestu i tako poboljšala rang u toj oblasti za 35 mjesta.

U odnosu na prošlu godinu, shodno metodologiji SB, Crna Gora je smanjila troškove i vrijeme potrebno za dobijanje građevinske dozvole.

Najveći udio u prometu imale su korporativne obveznice Hipotekarne banke, kojima je trgovano za 53,34 hiljade EUR. Ta trgovina je činila 50,7 odsto ukupnog prometa.

Hipotekarna banka je saopštila da je u trećem kvartalu ostvarila neto dobit od 7,05 miliona EUR, što je 36 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

“Bilansna suma Hipotekarne banke na kraju septembra iznosla je 559,4 miliona EUR i porasla je 10,3 odsto u odnosu na početak godine”, navodi se u saopštenju.

Depoziti klijenata su od početka godine povećani 10,7 odsto i iznose 454 miliona EUR.

Slabile su ove sedmice akcije Solane “Bajo Sekulić” 12,6 odsto na 1,66 EUR, Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) 7,4 odsto na 60,2 centa i Luke Bar 1,1 odsto na 22,74 centa.

Dionica Elektroprirede (EPCG) oslabila je ove sedmice 1,6 odsto na 3,64 EUR. Neto dobit elektroenergetske kompanije je za prvih devet mjeseci iznosila 17,1 milion EUR, što je na nivou prosjeka ostvarenja prethodnih godina za isti period.

Izvršna rukovoditeljka Direkcije za plan, kontrolu i izvještavanje, Marija Janjušević kazala je da je EPCG za prvih devet mjeseci ostvarila poslovne prihode od 242,9 miliona EUR, što je osam odsto više u odnosu na prošlu godinu.

“Kako su poslovni rashodi za isti period iznosili 213,4 miliona EUR, neto dobit je iznosila 17,1 milion EUR”, rekla je Janjušević za list Elektroprivreda.

Izvršni direktor austrijske firme Ivicom Holding, Krešimir Čondić, kazao je ove sedmice da bi vjetroelektrana (VE) Gvozd, čija će izgradnja početi 2021. godine, trebalo da snabdijeva oko 25 hiljada domaćinstava i biće jedan od boljih projekata u regionu i Evropi.

Čondić je na sjednici Odbora Udruženja energetike i rudarstva Privredne komore (PKCG), na kojoj je, između ostalog, razmatran projekat izgradnje VE Gvozd, kazao da na cijelom Balkanu postoje samo dvije lokacije koje imaju bolji energopotencijal od područja Krnova.

“Što se tiče ekstremnog vjetra, VE Gvozd će biti puno bolja od VE Krnovo. Srednja brzina vjetra tamo gdje je glava rotora je 7,17 metara u sekundi, što je dobro i daje neku procjenu od 3,45 hiljada radnih sati godišnje. To je, samim tim, jedan od boljih projekata ne samo u regionu nego i u Evropi”, tvrdi Čondić.

VE Gvozd je planirana južno od realizovanog vjetroparka Krnovo, koju je gradila takođe firma Ivicom i francuska kompanija Akuo energy.

Rasle su akcije Barske plovidbe 63,6 odsto na 1,8 EUR, Crnogorskog Telekoma 2,1 odsto na 1,44 EUR i Plantaža 2,8 odsto na 11 centi.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio je ove sedmice presudu kojom je obavezao Crnu Goru da preduzeću KIPS plati 4,54 miliona EUR na ime pravičnog zadovoljenja zbog povrede člana Protokola 1 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava.

Evropski sud je obavezao državu da taj iznos plati u roku od tri mjeseca od pravosnažnosti presude.

Zastupnik Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava, Valentina Pavličić, navela je da je sud odbacio kao neosnovanu traženu materijalnu štetu i ostatak zahtjeva za naknadu izgubljene dobiti.

Na prošlosedmičnom niovu zadržale su se akcije Instituta “Simo Milošević”, Zetatransa i Hotelske grupe (HG) Budvanska rivijera.

Dionica Trenda se zadržala na prošlosedmičnih 4,91 cent. Fondom je trgovano za 982 EUR.

Montenegroberza je odlučila da će akcije Hemijske industrije Poliex iz Berana i Centralno klirinško depozitarnog društva (CKDD) biti uvrštene na segment slobodnog tržišta.

Trgovanje akcijama CKDD-a počeće od ponedjeljka, a Poliexa od utorka.

Universal Capital banka povećala je kapital registracijom emisije akcija po osnovu zamjene zamjenjivih obveznica u dionice.

Broj registrovanih akcija u novoj emisiji iznosi 7,95 miliona, a kapitalna vrijednost emisije 4,02 miliona EUR.

Nakon tih promjena, ukupna kapitalna vrijednost banke iznosi 12,12 miliona EUR, a ukupan broj akcija 23,95 miliona.

Promet na MTP ME, odnosno multilateralnoj trgovačkoj platformi, iznosio je 13,25 hiljada EUR.

Najčitanije