fbpx
NaslovnicaMINA BusinessManja proizvodnja u SAD-u i protesti u Libiji podigli cijene nafte

Manja proizvodnja u SAD-u i protesti u Libiji podigli cijene nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 73 USD zbog spore obnove proizvodnje u američkom dijelu Meksičkog zaliva nakon uragana Ida i protesta u Libiji koji su blokirali izvoz iz dvije luke.

Na londonskom tržištu cijena barela je ojačala 93 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 72,62 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,05 USD višoj cijeni, od 69,4 USD, prenosi SEEbiz.

„Cijene nafte i dalje pronalaze podršku u obustavi velikog dijela proizvodnje u Meksičkom zalivu“, rekao je analitičar Commerzbanka, Carsten Fritsch.

Proizvođači u američkom dijelu Meksičkog zaliva imaju teškoća devet dana nakon što je kroz regiju prohujao uragan Ida, praćen snažnim vjetrovima i kišom.

Oko 80 odsto američke proizvodnje u regiji bilo je obustavljeno i u utorak, budući da se radnici nijesu vratili na 79 platformi. Snabdijevanje je do sada izgubilo oko 17,5 miliona barela nafte.

Platforme u Meksičkom zalivu proizvode oko 17 odsto američke nafte.

Privremeno je nedostupno još samo oko milion barela dnevno rafinerijskih kapaciteta, naveli su u ING-u, pozivajući se na podatke američkog Ministarstva energetike. To znači da je ponovo otvorena polovina kapaciteta.

U ING-u ipak upozoravaju da je malo vjerojatno da će otvorene rafinerije odmah raditi punim kapacitetom.

Trgovci će pomno proučiti vladin i izvještaj o zalihama Američkog instituta za naftu (API), kako bi dobili jasniju sliku o uticaju oluje na proizvodnju i preradu nafte.

Podršku cijenama pružili su i protesti u Libiji. Demonstranti su blokirali izvoz nafte iz luka Es Sider i Harouge, tvrde neimenovani lučki inženjeri za naftu. Drugi inženjeri kažu da blokada nije uticala na proizvodnju na poljima s kojih nafta stiže na terminale.

Cijene nafte reagovale su i na moguće probleme u obnovi pregovora o iranskom nuklearnom programu.

UN-ov regulator za nuklearnu energiju kritikovao je Iran, ustvrdivši da blokira istragu o aktivnostima u prethodnom periodu i ugrožava važne poslove praćenja nuklearnog programa.

Pregovori svjetskih sila i Irana prekinuti su prije gotovo tri mjeseca kada je na predsjedničkim izborima pobijedio radikalni kandidat Ebrahim Raisi, čime su smanjene šanse za obnovu iranskog izvoza nafte.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) na svojoj internet stranici objavila da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u utorak iznosila 71,35 USD, što znači da je bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije