fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMali akcionari Plantaža mogu uzeti 30 miliona EUR

Mali akcionari Plantaža mogu uzeti 30 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Mali akcionari Plantaža mogli bi proglasiti nesaglasnost sa odlukom da se poreski dug kompanije pretvori u državne akcije i tražiti otkup svojih dionica po nominalnoj vrijednosti, što bi moglo iznositi preko 30 miliona EUR, pišu Vijesti.

Prema informacijama lista, mali akcionari su veoma zainteresovani da iskoriste tu mogućnost.

Da bi namjera Vlade da poreski dug Plantaža, od 7,5 miliona EUR, pretvori u nove državne akcije prošla na Skupštini akcionara, mora imati makar indirektnu podršku dijela malih akcionara, koji su u toj kompaniji do sada smatrani neprijateljima, pa su im uskraćivani poslovni podaci, onemogućavano učešće u bordu direktora i odbijane sve incijative.

Veći problem može nastati ukoliko mali akcionari, prema najavama koje je dobio list, proglase nesaglasnost sa tom odlukom, jer bi onda mogli tražiti da im kompanija otkupi dionice po nominalnoj vrijednosti, što bi moglo iznositi i preko 30 miliona EUR.

Da bi odluka o emitovanju akcija za poreski dug bila usvojena, Skupštini akcionara moraju prisustvovati dioničari koji posjeduju najmanje dvije trećine akcija ili 66,67 odsto, dok je za samo usvajanje potrebna prosta većina od 50 odsto plus jedna akcija.

Vlada i njeni fondovi imaju 56 odsto akcija, što znači da uz punu prisustvo njenih predstavnika sjednica ne bi imala potrebni dvotrećinski kvorum za raspravu o ovoj odluci. Partner Vladi može biti Crnogorska komercijalna banka koja ima 9,2 odsto akcija, ali bi i u tom slučaju nedostajali vlasnici dva odsto akcija.

Sljedeći najveći akcionar sa 2,48 odsto krije se iza kastodi računa Hipotekarne banke, a zatim slijede Otvoreni investicioni fond Trend sa 1,71 odsto, novi kastodi račun sa 1,04 odsto, OIF Moneta sa 0,81 odsto i bivši ministar Petar Ivanović sa 0,76 odsto. Drugi mali akcionari imaju još oko 28 odsto akcija.

Odlukom, koja je najavljena iz Vlade, predviđeno je emitovanje akcija za poreski dug, odnosno za samo jednog unaprijed poznatog akcionara, čime bi se smanjila pozicija ostalih akcionara, odnosno smanjilo njihovo procentualno učešće u kapitalu. Mali akcionari mogu upravo u tome vidjeti zakonske uslove da proglase svoju nesaglasnost sa odlukom i zatraže da kompanija otkupi njihove akcije.

Akcionari o svojoj nesaglasnosti mogu kompaniju obavijestiti i prije održavanja Skupštine, a i nakon nje ako budu protiv ili uzdržani. Kada akcionar proglasi svoju nesaglasnost, kompanija je, kako je navedeno u Zakonu o privrednim društvima, dužna da obračuna iznos prosječne tržišne cijene koje su akcije društva imale u posljednjih šest mjeseci prije dana kada je donijeta odluka na skupštini akcionara i iznos srazmjernog dijela neto vrijednosti imovine društva na dan kada je skupština dioničara donijela odluku i da akcionaru isplati veću od te dvije vrijednosti.

Sadašnja nominalna vrijednost akcije Plantaža je 51 cent, dok je sadašnja tržišna na berzi oko 11 centi. Mali akcionari i bez Crnogorske komercijalne banke imaju oko 35 odsto od ukupno 179 miliona akcija ove kompanije, što znači da bi njihov udio po nominalnoj vrijednosti iznosio 32 miliona EUR.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije