fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMA trebalo spasiti kroz dokapitalizaciju

MA trebalo spasiti kroz dokapitalizaciju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Montenegro Airlines (MA) treba da postoji sve dok se ne formira novo preduzeće, ocijenio je ekspert za oblast saobraćaja, Rajko Uskoković i dodao da bi optimalnije rješenje bilo privlačenje zainteresovanih preduzeća da učestvuju u njegovoj dokapitalizaciji.

Prema njegovim riječima, optimalnije rješenje je bilo svođenje troškova na minimum i privlačenje zainteresovanih privrednih subjekata da učestvuju u dokapitalizaciji preduzeća.

“Dakle, ne država, ne Vlada, jer to nije zakonit način, ali privredni subjekti bi trebalo da iskažu solidarnost da spasu nacionalnog prevoznika. Do aprila naredne godine operativni troškovi kompanije neće biti previsoki, oni promptni dugovi prije svih Eurokontrol, zakup aviona, kerozin i aerodromske usluge se ovom novom injekcijom mogu pokriti, a i reprogramirati”, kazao je Uskoković Danu.

Za tu dokapitalizaciju bi bio potreban i politički konsenzus, što znači da bi Vlada trebalo da traži podršku makar dvije trećine poslanika za dokapitalizaciju.

“Ovaj plan bi značio i da zaposleni budu solidarni sa situacijom u kojoj se našla kompanija, a prije svega novi menadžment. Vrlo je bitno da se u ovom kriznom periodu ništa ne radi da bi se bezbjednost ugrozila, jer u avijaciji nema improvizacije”, rekao je Uskoković, nekadašnji direktor predstavništva MA u Parizu.

On je, odgovarajući na pitanje da li se za to preduzeće moglo naći načina da opstane i da li je možda trebalo osnovati novu kompaniju, sav posao prebaciti na nju, pa tek onda ugasiti MA, kazao da nije za opciju gašenje pa novo preduzeće.

“Dok se ne formira novo preduzeće, ‘stari’ MA treba da postoji i sa redukovanim kapacitetima. Rješenje se treba naći u okviru postojećeg preduzeća, ali sa rezanjem svih troškova. Neko je Vladi morao predstaviti sanacioni plan, ali realni sanacioni plan. Koliko ja znam zaposlenima se niko iz Uprave nije obratio ovim povodom, a to je bila njihova dužnost. Ako vam neko ne ponudi plan, kako ćete i na osnovu čega naći rješenje”, naveo je Uskoković.

On je kazao da ne treba zaboraviti da bi se dokapitalizacija ili pomoć mogla ‘pravdati’ negativnim efektima Covid-19 pandemije, jer su to uradile brojne evropske avio-kompanije.

“Uostalom u posljednih desetak dana određeni broj putnika je došao iz Evrope u Crnu Goru avionima MA i prema njima postoji i moralna obaveza da im se nađe rješenje za povratak u svoje zemlje. Kao u životu, povjerenje se teško stiče, a lako gubi”, smatra Uskoković.

Najčitanije

Donirana sportska oprema OŠ ”Milorad Musa Burzan”

Podgorica, (MINA) - Crnogorski olimpijski komitet (COK), kompanije One i Sport Vision, uz podršku...