fbpx
NaslovnicaMINA BusinessLuka Kotor preuzela usluge lučke pilotaže

Luka Kotor preuzela usluge lučke pilotaže

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama (UPSUL) i Luka Kotor potpisali su aneks ugovora o prvenstvenoj koncesiji koji podrazumijeva da Luka Kotor preuzme usluge lučke pilotaže.

Ugovor su potpisali vršilac dužnosti direktora UPSUL-a, Haris Husić i predsjednica Odbora direktora Luke Kotor, Ljiljana Popović Moškov.

Husić je kazao da je ovu oblast bilo nužno urediti što prije, kako ne bi bila ugrožena sigurnost plovidbe, posebno u susret ljetnjoj turističkoj sezoni.

“Ovo je velika stvar za državu. Po osnovu ovog ugovora država će godišnje prihodovati više od milion EUR. Fiksna koncesiona naknada koja je do sada bila 250 hiljada EUR, sada iznosi 900 hiljada EUR, plus varjabilna koncesiona naknada. To je značajan iskorak, jer će se povećati sigurnost plovidbe, kao i prihodi države i kotorske opštine”, rekao je Husić.

Aneks ugovora o prvenstvenoj koncesiji pored pilotaže rješava i pitanje sidrišta u Dobroti koje će biti izmješteno na drugu lokaciju.

“Aneks je takođe regulisao plaćanje koncesionih naknada za period pandemije koronavirusa, kada je uslijed zabrana bilo onemogućeno redovno poslovanje koncesionara Luka Kotor”, navodi se u saopštenju.

Takođe, zbog zabrane uplovljavanja brodova, određene investicione obaveze su morale biti odložene u odnosu na prvobitni plan. Inovirano poglavlje 8. Poslovnog plana – investicioni program za period koncesije je sastavni dio aneksa 1.

Ugovor između UPSUL-a i Luke Kotor potpisan je na osnovu zaključka Vlade, koja dala saglasnost da Luka Kotor preuzme lučku pilotažu na osnovu ugovora o prvenstvenoj koncesiji.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije