fbpx
NaslovnicaMINA BusinessLoša naplata najveći izazov

Loša naplata najveći izazov

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nemogućnost ili usporenost naplate usluga najveći je izazov s kojim se, usljed pandemije koronavirusa, suočio sektor špedicije, što je otežalo izmirivanje tekućih obaveza, saopštili su predstavnici Odbora Udruženja špeditera Privredne komore (PKCG).

“To se odnosi na otplatu kredita i plaćanje zakupa, dažbina, odnosno poreza, doprinosa, taksi i naknada, kao i mjesečnih režijskih troškova”, kazali su predstavnici Odbora agenciji Mina-business.

Oni su naveli da je pandemija uticala na usporavanje privrednih aktivnosti u oblasti špedicije, iako je ta grana privrede bila izuzeta od zabrane obavljanja djelatnosti.

“Sam proces rada na granicama, carinarnicama i skladištima morao se prilagoditi preporukama zdravstvenog sistema zbog očuvanja zdravlja i sprečavanja širenja zaraznih bolesti, uz obaveznu socijalnu distancu i poštovanje drugih mjera koje se odnose na korišćenje zaštitne opreme”, objasnili su iz Odbora.

Oni su naveli da su ograničenja u realizaciji spoljnotrgovinskih poslova najizraženija tokom ljetnje turističke sezone.

“Veliki priliv gostiju i povećan uvoz proizvoda u ovom periodu stvara gužve na graničnim prelazima, što dovodi do dodatnog opterećenja graničnih ispostava i terminala u unutrašnjosti. Kao ograničavajući faktor, ističe se i relativno dotrajala saobraćajna infrastruktura”, rekli su iz Odbora Udruženja špeditera.

Ograničenost infrastrukturnih kapaciteta, nedostatak brzih saobraćajnica i spora željeznica, prema njihovim riječima, čine da cijene transporta od barske luke ka unutrašnjosti budu nekonkurentne, čime i sama luka gubi korak sa konkurencijom iz regiona.

Iz Odbora su dodali da, s obzirom na prirodu djelatnosti zastupanja i posredovanja u spoljnoj trgovini, poslovanje preduzeća iz oblasti špedicije u velikoj mjeri zavisi od organizacije rada i efikasnosti državnih organa na graničnim prelazima i carinskim terminalima u unutrašnjosti.

“Barijere sa kojima se kompanije u realizaciji spoljnotrgovinskih poslova suočavaju su visoka nelikvidnost i nemogućnost naplate potraživanja, siva ekonomija, nelojalna konkurencija, nedovoljno razvijena infrastruktura, česte i skupe analize robe, spora administracija na lokalnom nivou i nedostatak stručnog kadra”, objasnili su iz Odbora.

Oni su kazali da preduzeća u sektoru špedicije, u dijelu fiskalnih i parafiskalnih plaćanja, kao opterećenje vide doprinose na zarade, poreze na nepokretnosti i dodatu vrijednost (PDV), kao i visoke takse i naknade na državnom i lokalnom nivou.

“Potrebno je poboljšanje organizacije i efikasnosti, što ne iziskuje velika novčana ulaganja, a značajno bi uticalo na poslovne rezultate, privrednicima u finasijskom, a državi u finansijskom i kontrolnom smislu”, rekli su iz Odbora.

Oni su dodali da logistička djelatnost u Crnoj Gori, usljed infrastrukturnih nedostatka, zahtijeva perfektnu organizovanost i efikasnost, kako bi opstala na tržištu.

“Očekuje se da takva bude i državna administracija, jer je to jedini način da se maksimiziraju benefiti od ulaganja u insfrastrukturu”, poručili su iz Odbora.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije