fbpx
NaslovnicaMINA BusinessLjesar: Dobit Air Montenegra 2,7 miliona EUR

Ljesar: Dobit Air Montenegra 2,7 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Menadžment Air Montenegra prepušta kompaniju sa pozitivnim saldom od devet miliona EUR na računima i ostvarenom neto dobiti od 2,7 miliona, saopštio je dosadašnji predsjednik Odbor direktora, Pavle Ljesar.

On je rekao da je Air Montenegro ove godine, sa svega 125 zaposlenih, prevezao 450 hiljada putnika i ostvario pozitivan rezultat od pet miliona, što je prvi pozitivan finansijski ishod zabilježen u crnogorskoj avijaciji u posljednjih 15 godina.

Vlada je u četvrtak smijenila članove Savjeta Agencije za civilno vazduhoplovstvo i Odbora direktora nacionalne avio-kompanije To Montenegro, nakon čega su raspisani konkursi za izbor novih.

Ljesar je naveo da mu je u protekle tri godine, odnosno od osnivanja kompanije, bila čast da bude dio Odbora direktora nacionalnog avioprevoznika.

„Bio sam dio osnivanja i uspješnog pokretanja letova nacionalne aviokompanije u rekordnom roku od samo tri mjeseca, u periodu pandemije koronavirusa i nezapamćene globalne krize”, rekao je Ljesar.

On je saopštio da je aviokompanija zabilježila istorijske rezultate u odnosu na raspoložive kapacitete i svega dva aviona u posjedu.

Ljesar smatra ada je uspjeh rezultat domaćinskog načina vođenja kompanije, optimalnog modela poslovanja i zajedničkih napora svih operativnih i stručnih timova.

“Kompaniju prepuštamo sa pozitivnim saldom od devet miliona EUR na računima i ostvarenoj neto dobiti od 2,7 miliona. Sproveli smo i pripreme za sledeću godinu, uključujući obezbjeđivanje IATA koda 4O, koji istovremeno predstavlja registracioni kod Crne Gore, kao i izradu investiciono-razvojnog plana do 2028. godine”, kazao je Ljesar.

On je dodao da kompanija ulazi u narednu godinu sa kompletno završenim tenderima za nabavku adekvatnog PSS sistema, definisanim rasporedom letenja i zaključenim ugovorima za hangar Montenegro Airlinesa, kao i ugovorima za dva vazduhoplova za naredno ljeto, sa uštedom od pola miliona EUR u odnosu na ovu godinu.

“Sveobuhvatna obuka kompletnog letačkog i kabinskog osoblja za predstojeći period, kao i postavljanje mnogih drugih osnova i principa poslovanja kompanije, dodatno su unaprijedili model poslovanja”, kazao je Ljesar.

On je naveo da je otvorena lepeza novih mogućnosti pred Evropskom komisijom i Agencijom za zaštitu konkurencije, omogućavajući da, ukoliko se razvoj u narednim godinama nastavi započetim tempom, uspjeh bude zagarantovan.

“Bila mi je čast biti dio ovog menadžmenta i kolektiva. Svoj put nastaviću u struci i avijaciji kao instruktor pilota, sa nadom u još svjetliju i bolju budućnost naše nacionalne aviokompanije. Zahvaljujem se svim partnerima, saradnicima i putnicima, kao i zaposlenima Air Montenegra bez čije predanosti postizanje prethodno pomenutih rezultata ne bi bilo moguće, a budućem Odboru želim uspješnost u radu”, poručio je Ljesar.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije