fbpx
NaslovnicaMINA BusinessLekić: Nije bilo nepravilnosti prilikom nabavke dampera

Lekić: Nije bilo nepravilnosti prilikom nabavke dampera

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Bivši izvršni direktor Rudnika uglja, Milan Lekić pozvao je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) da što prije okonča izviđaj nabavke dva dampera za potrebe kompanije, i tvrdi da u tom poslu nije bilo nikakvih nepravilnosti.

Ovi damperi su nabavljeni na drugom tenderskom postupku u aprilu prošle godine uz saglasnost Odbora direktora za nepuna 3,5 miliona EUR, pišu Vijesti.

Prvi tender, procijenjen na 3,4 miliona, prethodno je poništio Odbor direktora nakon što je Komisija za javne nabavke sačinila je izvještaj po kome je jedina ponuda koja je dostavljena bila oko 3,2 miliona EUR.

Iz Komisije su naveli da je to bilo oko 742,7 hiljada skuplje u odnosu na nabavku dampera koja je pokrenuta u decembru 2020. godine i koju je sproveo prethodni menadžment predvođen Demokratskom partijom socijalista (DPS) od koga je upravljanje kompanijom preuzeo u aprilu te godine.

Vijesti imaju uvid u izvještaj koji je sačinila Komisija. Prema Statutu pljevaljske kompanije za svaku nabavku koja prelazi pola miliona eur odbor direktora mora dati saglasnost, što je Vijestima potvrdio doskorašnji predsjednik Odbora direktora Dušan Janjušević.

Lekić je za Vijesti kazao da je odugovlačenje postupka u vezi sa nabavkom dampera njemu nanosi štetu i zato poziva tužilaštvo da, kako je rekao, stavi tačku na neutemeljene optužbe, koje iznose njegovi politički protivnici.

Specijalno policijsko odjeljenje (SPO) ranije je izuzelo od čelnika te državne kompanije kompletnu dokumentaciju o nabavci dampera, a ovaj slučaj je još u fazi izviđaja. Navodne štetne poslove tužilaštvu je prijavila Demokratska partija socijalista.

Lekić je naveo da je nabavka dampera bila u skladu sa zakonom o transparentnom postupku sa čijim tokom i realizacijom su bili upoznati svi članovi Odbora direktora.

“Tu ne postoji bilo kakva tajnovita, zakulisna radnja, kako razni emisari pokušavaju nevješto da objasne ovu nabavku, a zapravo sve vrijeme ciljali su samo mene”, rekao je Lekić.

On je objasnio da je RUP, shodno planu javnih nabavki, raspisao tender za nabavku dva dampera nosivosti 120-150 tona.

“U dopunskom rudarskom projektu koji je važi do 2025, kao i u Biznis planu i Planu javnih nabavki koji je usvojio Odbor direktora, a istovremeno i Skupština akcionara predviđena je nabavka dampera nosivosti 120 do 150 tona. Odbor direktora je donio odluku o nabavci, a ja kao izvršni direktor formirao komisiju koja je napravila tendersku dokumentaciju i raspisala tender. Kad smo dobili ponudu, neko je, a mogu da pretpostavim ko, napravio paniku i dao sebi za slobodu da paušalno procijeni da je ponuđena cijena dampera visoka. Ja kao izvršni direktor upoznao sam sa tim postupkom Odbor direktora”, tvrdi Lekić, odgovarajući na pitanje Vijesti da li smatra da je nabavkom ovih dampera oštetio RUP.

On je podsjetio da je Agencija za sprečavanje korupcije (ASK), kojoj je slučaj nabavke dampera prijavljen, konstatovala da nema nepravilnosti i da je postupak tenderske procedure sproveden u skladu sa zakonom.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije