fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKvalitetni razvojni programi rezultat uspješne međuresorne saradnje u S3

Kvalitetni razvojni programi rezultat uspješne međuresorne saradnje u S3

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Veoma uspješna međuresorna saradnja je u prethodnom periodu rezultirala konkretnim razvojnim programima i zajedničkim aktivnostima u više oblasti pametne specijalizacije, ocijenjeno je na sjednici Savjeta za inovacije i pametnu specijalizaciju.

Jedan od svijetlih primjera je i javni poziv za učešće u Programu za podsticanje inovacija u funkciji energetske efikasnosti u industriji, koji je danas objavio Fond za inovacije Crne Gore, a rezultat je saradnje tri Vladina resora i to ministarstava ekonomskog razvoja i turizma, nauke i tehnološkog razvoja i kapitalnih investicija.

Predsjednica Savjeta i ministarka nauke i tehnološkog razvoja, Biljana Šćepanović, je kazala da redovnim sastajanjem i uspješnom realizacijom obaveza koje su previđene Planom rada za ovu godinu, potvrđuju opredijeljenost da se pitanju inovacija i pametne specijalizacije posvete odgovorno i da i na ovaj način zajednički šire misiju o razvoju ekonomije zasnovane na znanju i inovacijama, koja vodi do zdrave, digitalizovne i održive Crne Gore.

„A to jeste krajnji cilj Strategije pametne specijalizacije“, poručila je Šćepanović.

Na sjednici Savjeta konstatovano je da je Crna Gora ispunila uslove iz procjene Evropske komisije (EK) za Strategiju pametne specijalizacije. Vlada će zvanično uputiti pismo Komisiji o ispunjavanja ovih obaveza, kako bi se stekli uslovi i za finalnu pozitivnu ocjenu o tom dokumentu.

Iz Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja su saopštili da je Vlada nedavno usvojila Akcioni plan za sprovođenje Operativnog programa S3 za period od ove do naredne godine, a za čiju realizaciju je planirano 45,7 miliona EUR.

U toku je i interim evaluacija Strategije pametne specijalizacije za period 2019-2022, čiji nalazi će biti polazna osnova za adekvatnu pripremu narednog ciklusa strateškog planiranja od 2025. do 2029, koji će otpočeti već naredne godine.

Na sjednici je predstavljena i Komunikaciona strategija S3, aktivnost realizovana uz podršku Kancelarije Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

„Komuniciranjem segmenata S3 Strategije, omogućava se razumijevanje i informisanost građana o činjenici da primjena S3 dovodi do poboljšanja kvaliteta života na realan, održiv i zdrav način, po mjeri modernog čovjeka u društvu koje karakterišu brze promjene“, navodi se u saopštenju.

Pored činjenice da je Crna Gora prva zemlja van EU koja je usvojila Strategiju pametne specijalizacije 2019. godine, ona prednjači u regionu i u njenoj primjeni i predstavlja primjer dobre prakse kako u upravljanju, odnosno funkcionalnom implementacionom okviru, tako i u održavanju procesa preduzetničkog otkrivanja.

Operativna radna tijela Savjeta, Inovacione radne grupe po prioritetnim S3 oblastima, imaju ključnu ulogu u funkcionisanju ovog okvira, a Savjet je danas usvojio novi sastav ovih grupa, na osnovu prethodno sprovedenih javnih poziva.

Savjet se upoznao i sa Strategijom regionalnog razvoja od ove do 2027. godine, zatim sa statusom razvoja politike klastera, te informacijom o realizaciji aktivnosti na projektu Digitalna Evropa.

Naredna sjednica Savjeta će se održati do kraja četvrtog kvartala.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije