fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKupovina defanzivnih dionica podigla Dow Jones i S&P

Kupovina defanzivnih dionica podigla Dow Jones i S&P

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u ponedjeljak Dow Jones i S&P 500 dostigli nove rekordne nivoe zahvaljujući okretanju investitora dionicama defanzivnih sektora poput farmaceutskog, koji su manje osjetljivi na izmjene ekonomskih ciklusa.

Dow Jones je porastao u ponedjeljak 0,31 odsto na 35.625 bodova, a S&P 500 za 0,26 odsto na 4.479 bodova. Ta dva indeksa ostvarila su nove rekordne nivoe već peti trgovinski dan zaredom, čak i u vrijeme kad ostali glavni globalni indeksi padaju. Tehnološki Nasdaq oslabio je 0,2 odsto na 14.793 boda.

Farmaceutski sektor ojačao je 1,5 odsto, ostvarivši najbolju izvedbu među 11 sektora obuhvaćenih S&P 500 indeksom. Znatno su ojačale i cijene dionica u sektoru potrošačke robe i komunalnih usluga, koji se uobičajeno smatraju defanzivnima, odnosno otpornijima na izmjene ekonomskih ciklusa.

S druge strane, najviše su pale cijena dionica senzitivnih na ekonomske cikluse poput energetskih, finansijskih i proizvođača sirovina. To je posljedica najnovijih makroekonomskih pokazatelja iz Kine o industrijskoj proizvodnji, potrošnji i ulaganjima, koji su u julu porasli slabije od očekivanja, zbog širenja pandemije i poplava koje su u pojedinim regijama prekinule poslovne aktivnosti.

Oporavak američke ekonomije i izvrsna sezona poslovnih rezultata za drugo tromjesečje, zajedno s popustljivom monetarnom politikom kreiraju pozitivno raspoloženje na dioničkom tržištu. Tako je S&P 500 od marta prošle godine do sada porastao 100 odsto.

Na evropskim berzama međutim najvažniji indeksi u ponedjeljak su pali od uticajem usporavanja aktivnosti u Kini, a investitori prate i potencijalne geopolitičke implikacije iznenadnog kolapsa avganistanske vlade.

Paneuropski Stoxx 600 spustio se s rekordnog nivoa, oslabivši nakon deset dana rasta od 0,5 odsto na 473,45 bodova. Istovremeno, londonski FTSE je potonuo 0,8 odsto na 7.153 boda, frankfurtski DAX 0,32 odsto na 15.925 bodova, a pariski CAC 0,83 odsto na 6.838 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije