fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKroz strategije i programe do unapređenja digitalnih vještina građana

Kroz strategije i programe do unapređenja digitalnih vještina građana

Podgorica, Ženeva, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora može usvojiti strategije i programe koji su se pokazali uspješnim u drugim zemljama za unapređenje digitalnih vještina građana, što je ključno za inkluzivnu digitalnu budućnost, saopštio je ministar javne uprave, Marash Dukaj.

Dukaj je, na ministarskom okruglom stolu na Svjetskom samitu o informacionom društvu (WSIS)+20 Forum u Ženevi, kazao da WSIS može značajno doprinijeti budućem samitu i globalnom digitalnom sporazumu u promovisanju inkluzivne i otporne digitalne budućnosti u Crnoj Gori, kroz razmjenu najboljih praksi i uspješnih modela digitalne transformacije iz cijelog svijeta.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva, istakao da Crna Gora može koristiti te informacije za unapređenje svojih strategija i implementaciju dokazanih rješenja koja su se pokazala efikasnim u drugim zemljama.

“Vještačka inteligencija postaje ključni faktor transformacije cjelokupnog globalnog društva koja brzo transformiše naše živote, nudeći tehnološke napretke u učenju, dizajnu proizvoda i servisa i automatizaciji zadataka, posebno generativna AI tehnologija, ali donosi rizike i izazove u, prije svega, bezbjednosti i privatnosti podataka. Rizici povezani sa sajber napadima, krađom identiteta i curenjem osetljivih informacija, predstavljaju veliku brigu za svaku javnu upravu”, kazao je Dukaj.

Vlada je, prema njegovim riječima, preduzima korake na jačanju sajber bezbjednosti i zaštiti podataka građana kroz donošenje novog Zakona o informacionoj bezbjednosti, koji je usklađen sa novom NIS2 direktivom, a Crna Gora je postala prva država na Zapadnom Balkanu koja je to učinila.

Dukaj je naveo da postoji potreba za kontinuiranom edukacijom i obukom, kako bi građani mogli efikasno da koriste nove tehnologije.

“To uključuje ne samo formalno obrazovanje, već i doživotno učenje i prilagođavanje novim digitalnim alatima. Strategija digitalne transformacije Crne Gore od 2022. do 2026. godine, je osnova posvećenosti Vlade bržem razvoju digitalnog društva i korišćenju mogućnosti koje pruža digitalizacija”, kazao je Dukaj.

On je u nastavku izlaganja govorio o primjeru dobre prakse i saradnje sa međunarodnim partnerima i osnivanju Regionalnog centra za izgradnju sajber kapaciteta (WB3C), koji je Crna Gora formirala u partnerstvu sa Francuskom i Slovenijom, a čije je sjedište u Podgorici u Naučno-tehnološkom parku. WB3C će biti regionalni centar za obrazovanje u oblasti sajber bezbednosti, sajber kriminala i sajber diplomatije, za sve zemlje Zapadnog Balkana.

Dukaj je podsjetio da su, prepoznajući potrebu saradnje čitavog društva u cilju ubrzanja procesa digitalne transformacije i unapređenja usluga koje pružaju organi državne uprave, Vlada i Ministarstvo pokrenuli Digitalnu akademiju, onlajn edukaciju za državne službenike i za sve građane koji žele da unaprijede svoje profesionalne, liderske i digitalne sposobnosti, kako bi bili efikasniji, efektivniji i konkurentniji u svom poslovnom okruženju.

“Globalni fondovi i inicijative koje podržavaju digitalnu transformaciju mogu pomoći Crnoj Gori da implementira neophodne infrastrukturne i obrazovne projekte”, saopštio je Dukaj.

Ministri i lideri u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija iz cijelog svijeta pozvani su da razgovaraju o evoluciji WSIS-a u suočavanju sa izazovima digitalne inkluzije i iznesu napredne strategije za oblikovanje otpornog i održivog informacionog društva, koje može da se prilagodi tehnološkom trenutku.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Sabaljenka pobjendica US Opena

Podgorica, (MINA) - Bjeloruska teniserka Arina Sabeljenka pobjednica je US opena. Ona je u Njujorku,...