fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKrizu iskoristiti za brže promjene na bolje

Krizu iskoristiti za brže promjene na bolje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Bankarski sektori Crne Gore i Bosne i Hercegovine (BiH) su, u uslovima pandemije, očuvali stabilnost, pri čemu svaku krizu treba iskoristiti za brže promjene na bolje, ocijenili su guverneri centralnih banaka obje zemlje, Radoje Žugić i Senad Softić.

Žugić je boravio danas u službenoj posjeti Centralnoj banci BiH i u razgovoru sa Softićem razmijenio informacije o uticaju pandemije koronavirusa na finansijski sistem, realnu ekonomiju i stanovništvo.

Guverneri su, kako je saopšteno iz CBCG, razgovarali o aktivnostima centralnih banaka Crne Gore i BiH preduzetim u uslovima pandemije, istakavši da su bankarski sektori obje zemlje očuvali stabilnost te da su likvidnost i solventnost na nivou sistema zadovoljavajući.

Guverneri su saglasni u ocjeni da svaku krizu, pa tako i ovu, treba iskoristiti za brže promjene na bolje.

“Trend digitalizacije finansija, što često znači i povećanje efikasnosti finansijskih usluga, traje već neko vrijeme, no pandemija koronavirusa ga je značajno ubrzala. Novih tehnologija je jako puno, a važno je osigurati da one doprinose dobrobiti stanovništva i održivom rastu”, navodi se u saopštenju.

Međusobna saradnja dvije centralne banke ocijenjena je izuzetno uspješnom i na bilateralnom i na multilateralnom nivou, budući da su centralne banke obje zemlje članice Kluba guvernera zemalja Centralne Azije, Crnog mora i Balkana te Holandsko-belgijske konstituence Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, u okviru kojih se razmjenjuju informacije o aktuelnim ekonomskim i finansijskim temama u zemljama članicama.

Guverneri su iskazali obostranu želju za nastavkom dosadašnje uspješne saradnje između dvije monetarne institucije.

Najčitanije

Ubjedljiv poraz Budućnost Bemaksa u Đeru

Podgorica, (MINA) - Rukometašice Budućnost Bemaksa poražene su danas u Đeru od istoimenog mađarskog...