fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKrivična prijava zbog utaje poreza i doprinosa

Krivična prijava zbog utaje poreza i doprinosa

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Policijski službenici Odjeljenja bezbjednosti Bar su podnijeli krivičnu prijavu protiv osobe koja se sumnjiči za utaju poreza i doprinosa.

Naime, sumnja se da je A.R. (21) počinila krivično djelo utaja poreza i doprinosa tako što u prošloj i ovoj godini, u namjeri da izbjegne plaćanje poreza, doprinosa i drugih propisanih dažbina, nadležnom poreskom organu, nije prijavila promet nepokretnosti u iznosu od 832,5 hiljada EUR.

“Riječ je o prodaji deset stambenih prostora kao posebnih djelova stambene zgrade sa katastarske parcele evidentirane kao njena svojina. Izbjegavši time da plati porez, komunalije, doprinose i druge dažbine, nanijela je materijalnu štetu budžetu Crne Gore i budžetu Opštine Bar”, navodi se u saopštenju.

U decembru prošle godine policijski službenici Odjeljenja bezbjednosti Bar su, sprovođenjem redovnih policijskih aktivnosti, u mjestu takozvani Petovića zabio, KO Kunje, opština Bar, evidentirali da nepoznati graditelj gradi objekat.

Sa ovim saznanjem je upoznat dežurni tužilac iz Osnovnog državnog tužilaštva u Baru, te je policija dalje radnje preduzela sa njim u saradnji, odnosno na osnovu njegovih uputstava.

“Dakle, prikupljena su obavještenja iz kojih se utvrđuju katastarske oznake prostora gradnje i svojinski status zemljišta, krug eventualnih investitora i graditelja predmetnog objekta, zakonitost građenja, način upisa svojine nad objektom izgrađenim bez prijave i dokumentacije za gradnju na tuđem zemljištu, identitet upisanog vlasnika objekta i način upisa, kao i obavještenja na okolnosti prometa posebnih djelova izgrađenog objekta, i u vezi sa tim, na okolnosti utaje poreza i doprinosa”, rekli su iz Uprave policije.

Građenje objekta na toj katastarskoj parceli, nepokretnost u svojini Crne Gore u dijelu 1/1 i sa pravom raspolaganja Vlade Crne Gore, takođe u dijelu 1/1, vršeno je, dakle, na tuđem zemljištu, bez prijave i dokumentacije za građenje.

“U postupku pred notarom, 12. aprila prošle godine, uz Elaborat premjera izvedenog stanja objekta koji je 11. aprila prošle godine sačinila geodetska organizacija i koji je 12. aprila ovjerila Uprava za nekretnine Crne Gore, PJ Bar, A.R. je dala izjavu da je saglasna da se u „V“ listu Lista nepokretnosti izvrši uknjižba prava svojine na navedene nepokretnost u obimu 1/1 na njeno ime, da bi 13. aprila Upravi za katastar i državnu imovinu – Područnoj jedinici Bar, notar podnio zahtjev za promjenu podataka za nepokretnosti upisanih kao svojina Crne Gore u dijelu 1/1 i raspolaganje Vlade Crne Gore u dijelu 1/1”, navodi se u saopštenju.

U postupku sprovedenom pred Upravom za katastar i državnu imovinu, pred Područnom jedinicom Bar, rješenjem od 24. maja 2prošle godine, u potpunosti je udovoljeno predmetnom zahtjevu i izvršen je upis novog stanja – porodična zgrada, kao i posebni djelovi objekta kao u navedenom Elaboratu, sve na ime A.R.

“Upisom u Katastar novog, samovlasno i protivpravno konstituisanog stanja na nepokretnosti u državnoj svojini, graditelj, A.R, ostvarila je pravo da na legalizaciju objekta, i istovremeno, i pravo korišćenja zemljišta ispod objekta i zemljišta koje služi za redovnu upotrebu tog objekta”, dodaje se u saopštenju.

Konačno, zaključenjem Ugovora o prodaji u formi notarskih zapisa prošle i ove godine, navedene stambene jedinice A.R. je prodala za ukupan iznos od 832,5 hiljada EUR, a koji promet nepokretnosti nije prijavila.

Danas je po naredbi sudije za istragu izvršen i pretres stana i drugih prostorija koje koristi A.R. u Ulcinju.

“Pretresom su pronađeni i privremeno oduzeti primjerci više isprava – notarskih zapisa koje će biti predmet ispitivanja u daljem postupku prikupljanja potrebnih obavještenja”, navodi se u saopštenju.

Protiv A.R. i njenog oca M.R. 2. avgusta prošle godine Osnovnom državnom tužilaštvu u Baru podnijeta krivična prijava zbog sumnje da su izvršili krivično djelo prevara. Predmet krivičnog djela ovdje je bilo zemljište u svojini Crne Gore i na istom prostoru kao u predmetnom slučaju i po prvi put, upotrebljena je i isprava notara.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Remi Budućnosti, Elektroprivreda ubjedljiva

Podgorica, (MINA) - Šahisti Omladinca remijem protiv Budućnosti obilježili su prvo kolo Premijer lige...