fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKrivična prijava protiv predsjednika Privrednog suda

Krivična prijava protiv predsjednika Privrednog suda

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Udruženje za zaštitu interesa manjinskih akcionara Duvanskog kombinata Podgorica (DKP) podnijelo je krivičnu prijavu protiv predsjednika Privrednog suda, Blaža Jovanića, zbog, kako tvrde, zloupotrebe službenog položaja.

Prijava je u ponedjeljak predata Vrhovnom državnom tužilaštvu, piše Dan.

„Obilježje bića krivičnog djela zloupotreba službenog položaja definisano je članom 416 Кrivičnog zakonika. Međutim, navedeno krivično djelo može se izvršiti na više načina. Jedan od njih biće predmet krivične prijave, koji je po mnogo čemu specifičan, a naročito po perfidnosti“, navodi se u krivičnoj prijavi.

Udruženje za zaštitu interesa manjinskih akcionara DKP izjavilo je reviziju Vrhovnom sudu protiv rješenja Apelacionog suda od 27. oktobra 2015. godine, kojim se potvrđuje rješenje Privrednog o otvaranju stečajnog postupka nad Duvanskim kombinatom zbog kršenja prava reorganizacije.

Rješenje prvostepenog suda nosi je od 23. jula 2015. godine.

„Udruženje je 27. novembra 2015. godine predmetnu verziju dostavilo Privrednom sudu, koji je bio obavezan da istu proslijedi Vrhovnom u roku koji je propisan članom 405 Zakona o parničnom postupku. Umjesto da postupi po navedenom članu, Privredni sud zadržava reviziju kod sebe, i to ništa manje nego četiri godine i osam mjeseci, ili tačno sve do 29. jula ove godine“, navodi se u krivičnoj prijavi koju je potpisao zakonski zastupnik Udruženja, Žarko Кnežević.

Кao dokaz je priložen dopis Privrednom sudu od 31. jula.

„Vjerovatno bi predmetna revizija još bila u nekoj fioci u Privrednom sudu da Udruženje nije intervenisalo, prvo kod Vrhovnog suda, a potom i kod Privrednog, sa ciljem da se uđe u trag predmetnoj reviziji. Svi predloženi dokazi biće dostavljeni zajedno sa krivičnom prijavom“, piše u krivičnoj prijavi.

Udruženje je, zbog navedenog, predložilo da se pokrene krivični postupak protiv Jovanića i da se on kazni po zakonu.

Najčitanije