fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKreirano deset kreativnih igrica sa tematikom covid-19

Kreirano deset kreativnih igrica sa tematikom covid-19

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Polaznici obuka osnove programiranja i 3D modeliranja kreirali su, u sklopu projekta Povećanje digitalne pismenosti mladih za ublažavanje posljedica koronavirusa, deset kreativnih igrica sa tematikom covid-19.

Naučno-tehnološki park Crne Gore organizovao je u srijedu finalni događaj pod nazivom digITevent, u sklopu projekta Povećanje digitalne pismenosti mladih za ublažavanje posljedica koronavirusa, koji je finansirala Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Podgorici.

“Projekat je uključio programerske IT obuke, kao i obuke u 3D modeliranju, za djecu od 13 do 16 godina. Polaznici su prošli dvije četvoromjesečne obuke iz tih oblasti”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja saopšteno je da je kao rezultat uspješno sprovedenih obuka kreirano deset interaktivnih igrica sa tematikom covid-19 koje mlađe generacije upoznaju sa problemima uzrokovanim pandemijom na kreativan način. Takođe, rezultat 3D obuka su deset kreiranih 3DP modela zaštitne opreme.

Direktor NTP-a Velibor Bošković, kazao je da je zadovoljan uspješno realizovanim projektom i zahvalio učesnicima, predavačima ali i Ambasadi SAD-a.

Prorektorka za nauku na Univerzitetu Crne Gore, Irena Orović, kazala je da joj je drago što su mladi ljudi uključeni u projekte koji za cilj imaju postizanje tehnološkog napretka.

“IT sektor ima puni potencijal da postane karika snažnog i stabilnog rasta cijele zajednice”, dodala je Orović.

Ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori, Judy Rising Reinke, kazala je da je zadovoljna što Ambasada SAD podržava programe čiji je cilj da dovedu do pozitivnog uticaja u društvu, a pogotovo kada su u pitanju projekti osnaživanja mladih.

“Izuzetno nas je obradovala ideja koju nam je predočio NTP, a to je da uključi mlade ljude u kreiranje ideja kako bi se na najbolji mogući način suočili sa izazovima covid-19. Zato, želim da čestitam Naučno-tehnološkom parku i Elektotehničkom fakultetu što su lideri i što su predložili jedno ovakvo rješenje”, navela je Reinke.

Polaznici digITreninga svim prisutnima na završnom događaju prikazali su i predstavili radove koji su nastali kroz usvojena znanja i vještine na ovom projektu.

Sekundarni rezultat sprovođenja ovakvih obuka, osim navedenih rezultata, je osnaživanje i davanje podstreka mlađim generacijama da se počnu usmjeravati i obrazovati u oblastima koje im mogu obezbijediti brojne prilike u budućnosti, kako za kreiranje njihovih startap rješenja, gdje bi imali očekivanu podršku NTP-a CG, tako i za pronalaženje različitih inovativnih rješenja kojima se tretiraju različite oblasti i situacije u društvu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Cekliću produžena suspenzija

Podgorica, (MINA) - Defanzivcu Mladosti, Zvonku Cekliću, produžena suspenzija na još mjesec, zbog učešća...