fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKovačević: Narodna banka kao rješenje finansijske krize

Kovačević: Narodna banka kao rješenje finansijske krize

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Prava Crna Gora predložila je detaljnu razradu ideje otvaranja narodne banke i linije kreditiranja stanovništva s ciljem urgentne finansijske pomoći.

Predstavnik Prave Crne Gore, Milan Kovačević, kazao je da bi se tim potezom Crna Gora svrstala u malu grupu društava koja su na taj način prevazišle ekonomsko posrtanje stanovništva i praktično oslobodile svoje građane jednog dijela dugovanja.

“Crna Gora je suočena sa problemom prezaduženosti građana, koji su usljed ogromnog pada nezaposlenosti u posljednjih šest mjeseci došli do ivice egzistencije”, naveo je Kovačević u saopštenju.

Crnogorski domaćin, kako je ocijenio, nije u mogućnosti zatvoriti finansijski krug tokom jednog mjeseca.

“Zato predlažemo da se među budućim potezima nove Vlade razmotri mogućnost otvaranja Narodne banke Crne Gore ili izmijene pojedine nadležnosti postojeće Centralne banke, kako bi se, između ostalog, otvorila i jedna linija kreditiranja stanovništva sa isključivim i jedinim ciljem – rješavanja dugova koje prosječna crnogorska porodica ima usljed nemogućnosti zatvaranja prispjelih obaveza na mjesečnom nivou”, precizirao je Kovačević.

On je objasnio da bi se visina tih kredita mogla kretati od tri do pet hiljada EUR i imala bi svojstvo pozajmice. Komercijalne banke su već korigovale uslove dobijanja kreditnih sredstava za stanovništvo i oni su sada znatno rigorozniji.

“Takođe, kamatne stope koje su zastupljene u tim uslovima su nepristojno visoke, ne priliče ekonomskom stanju u državi i kao takve služe isključivo profitu vlasnika banaka”, smatra Kovačević.

Prema njegovim riječima, u moru obaveza koje će nova vlast imati i poteza koje će povlačiti, a najveći dio će se ticati „stezanja kaiša“ i masovne štednje na svim nivoima, ne smije se zaboraviti na građanina i na opasnosti finansijske depresije u kojoj se sada nalazi.

Kovačević je kazao da se tačno prije godinu, u vrijeme pred pojavljivanje virusa Covid-19, Crnoj Gori najavljivala nova ekonomska kriza.

“Krizu su ekonomisti okarakterisali kao veliku opasnost za našu privredu i stanovništvo. Zbog lošeg vođenja i većinom pogrešnih poteza u prethodnoj deceniji, sada bivše vlasti, Crna Gora se već neko vrijeme nalazi u vrtlogu prezaduženosti što je u konačnom moralo dovesti do nesolventnosti cijelog društva”, rekao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, kriza sa virusom je samo zadala završni udarac u ekonomskog pacijenta, tako neskromno i neodgovorno nazivanog i tigrom.

“Najpogođeniji dio Crne Gore jesu njeni građani. Mehanizmi borbe protiv ekonomske krize 2008. godine koji su tada upotrijebljeni bili su povećavanje poreza na dodatu vrijednost (PDV), uvođenje kriznih poreza, ograničavanje kreditiranja stanovništva i uvećavanje javnog duga”, saopštio je Kovačević.

On je naveo da ovog puta svima mora biti jasno da novog ugrožavanja stanovništva ne smije biti, odnosno da jedan dio mjera u borbi za oživljavanje ekonomije i društva treba biti baziran na zaštiti domaćinstava.

Najčitanije

Dvosatna manifestacija umjesto tradicionalne šetnje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Unija slobodnih sindkata (USSCG) sjutra će, umjesto tradicionalnom šetnjom, Međunarodni praznik...