fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryKorišćenje tečnog prirodnog gasa ima značajne benefite

Korišćenje tečnog prirodnog gasa ima značajne benefite

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora bi korišćenjem tečnog prirodnog gasa ostvarila značajne benefite u pogledu jačanja svoje ekonomije, obezbjeđenja energetske sigurnosti i smanjenja zagađenja, ocijenjeno je danas na radionici o korišćenju tog energenta.

Američka ambasadorka, Jydy Rising Reinke, kazala je na radionici o korišćenju kontejnerizovanog tečnog prirodnog gasa manjeg obima u jugoistočnoj Evropi da bi taj energent učinio Crnu Goru stabilnijom u energetskom sektoru na Zapadnom Balkanu.

“Crna Gora postaje energetsko čvorište za region Zapadnog Balkana”, ocijenila je Rising Reinke na radionici koju su organizovali Ministarstvo ekonomije u saradnji sa Američkom ambasadom i Ministarstvom energetike Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Ona je saopštila da je u industriji došlo do sve veće upotrebe fosilnih goriva.

“Kako se Evropa udaljava od tih prljavih izvora energije vrata su sada širom otvorena za mogućnosti da se okrenemo čistim izvorima energije, kao što je tečni prirodni gas”, smatra Rising Reinke.

Prema njenim riječima, postoji nekoliko ključnih prednosti korišćenja prirodnog gasa u ekonomiji, ako Crna Gora odluči da ide u tom pravcu.

“Ključna prednost je što vašoj zemlji obezbjeđujete energetsku sigurnost. Time biste diverzifikovali svoje snabdjevanje energijom i ubrzali put ka evroatlanskim integracijama”, kazala je Rising Reinke.

Prednost je i, kako je rekla, smanjenje zagađenja odnosno pozitivan uticaj na životnu sredinu. Tečni prirodni gas ima velike prednosti u poređenju sa drugim fosilnim gorivima i ima niže emisije ugljen-dioksida, odnosno sumpor-dioksida.

“Benefiti su očigledni. Tečni prirodni gas bi ojačao crnogorsku ekonomiju. Podrazumijeva se da će vlasnici biznisa željeti jeftnije energetske izvore koji su raspoloživi i čistije izvore goriva”, saopštila je Rising Reinke.

Ona je kazala da Crna Gora ima prirodni potencijal, odnosno Luku Bar, čime bi država mogla postati distributivno čvorište za tečni prirodni gas za čitav zapadni Balkan.

“To bi omogućilo veće investicije i otvaranje novih radnih mjesta”, smatra Rising Reinke.

Ona je rekla da Uniprom KAP razmatra mogućnost prelaska na tečni prirodni gas, odnosno da je to dijelom već uradio i kao rezultat toga ostvario značajne uštede.

“Njime se mogu snabdjevati kruzeri, a može biti alternativa nafti odnosno uglju”, dodala je Rising Reinke.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić, kazala je da je to tema koja je poznata već deceniju, međutim još ništa nije urađeno konkretno u regionu.

“Vjerujem da Crna Gora može biti sjajan izbor za zemlju koja bi možda prva počela sa jednim takvim pilot projektom, u vidu neke vrste pripreme za tržište gasa u Crnoj Gori”, rekla je Sekulić.

Prema njenim riječima, protekla decenija bila je jedan od najbrže mjenjajućih perioda u energetskoj istoriji.

“Vjerujem da ćemo na radionici proširiti svoja znanja i svijest o tim temama. Imaćemo prilike da čujemo prezentacije o tečnom prirodnom gasu, njegovom prevozu, planu gasifikacije, odnosno potrošnje energije u teškoj industriji”, saopštila je Sekulić.

Ona je kazala da će radionica baciti svjetlo na inovativan pristup koji se tiče energetskih rješenja malog obima kada je u pitanju ekspanzija korišćenja prirodnog gasa u zemlji.

Pomoćnik sekretara za fosilnu energiju u Ministarstvu energetike SAD, Steven Winberg, kazao je da izvoz omogućava energentsku sigurnost, čime ta država pomaže partnerima širom svijeta.

“Želimo da znate da možete da računate na SAD kao stabilnog i pouzdanog partnera u pravcu energetske diverzifikovanosti, odnosno sigurnosti. U Crnoj Gori ulažemo velike napore u tom dijelu, a planovi da povećate iskorišćenost hidroenergetskih potencijala, odnosno vjetroelektrana su veliki prodor u tom pravcu”, naveo je Winberg.

On je rekao da će sporazum sa energetskom zajednicom jugoistočne Evrope podstaći konkurenciju na crnogorskom energetskom tržištu, što važi i za prekomorska naftna i gasna istraživanja.

Time se, kako je objasnio, otvara prostor za promociju tečnog prirodnog gasa u Crnoj Gori.

“Američka Vlada vjeruje da su SAD u poziciji da vam pomognu da realizujete potencijale u ovoj oblasti, što naročito važi za snabdijevanje tečnim prirodnim gasom”, precizirao je Winberg.

SAD su danas, kako je naveo, najveći proizvođač nafte i prirodnog tečnog gasa u svijetu, kao jedan od tri najveća izvoznika tog energenta.

Winberg je kazao da se tečni prirodni gas koristi na 40 destinacija, na pet kontinenata.

“Sada izvozimo dvije velike pošiljke tečnog prirodnog gasa svakog dana, između ostalog, i u više evropskih zemalja”, rekao je Winberg.

On je dodao da je od sredine 2018. godine izvoz u Evropi bio u rastu skoro 600 odsto, odnosno od novembra prošle godine trećina energetskih izvora bila je usmjerena ka Evropi, čime SAD obezbjeđuje neophodnu energetsku sigurnost partnerima.

Najčitanije

Lovćen pobjednik Kupa

Podgorica, (MINA) - Rukometaši Lovćena pobjednici su Kupa Crne Gore. Lovćen, koji je ove sezone...