fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKoncesionari ove godine sve platili

Koncesionari ove godine sve platili

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ukupan dug po osnovu koncesione naknade za korišćenje šuma na analitičkim karticama svih poreskih obveznika do 4.juna iznosi 9,6 miliona EUR, pokazuju zvanični podaci Uprave za šume.

Ipak, koncesionari su za prvih pet mjeseci od obračunatih 290,7 hiljada EUR koncesija sve platili, pišu Dnevne novine.

U Izvještaju koji je Vlada usvojila u četvrtak konstatuje se da se dug sastoji od krajnje spornih do nespornih potraživanja, pa je veliko pitanje koliko će se novca moći naplatiti od koncesionara.

Od većih spornih potraživanja, firmi koje su neaktivne ili su u stečaju, najviše duguju kompanije MI-RAI iz Nikšića, 447,3 hiljada EUR, Brezna Plužine, 332,9 hiljada EUR, Wood sa Žabljaka 377,6 hiljada EUR, podgorička Karapidis Bross Co-Spaik 207,3 hiljada EUR i REZ iz Rožaja sa dugom od 158,4 hiljada EUR.

Sporna potraživanja se odnose i na dugovanja po osnovu naknade za korišćenje šuma koja datiraju još iz vremena funkcionisanja akcionarskih preduzeća u državnom vlasništvu, koja su kasnije bila predmet privatizacije ili stečaja.

Kao primjer navodi se nekadašnja Korporacija Jakić iz Pljevalja, koja duguje 714,6 hiljada EUR.

Uprava za šume je izračunala da je ukupni iznos ovih spornih potraživanja 1,87 miliona EUR.

Pojedinačno, ubjedljivo najveći dužnik je kompanija Vektra Jakić, u vlasništvu Dragana Brkovića, koja za koncesije, prema Vladinom dokumentu, duguje čak 6,39 miliona EUR.

Uprava za šume je zbog poreskog duga pokrenula proces raskida ugovora sa pljevaljskom kompanijom.

“Koncesionar Vektra Jakić, Pljevlja, na dan 30. april, bez kamata zbog kašnjenja dospjelih obaveza koju obračunava Poreska uprava (PU), duguje ukupno 6,4 miliona EUR. Ovom koncesionaru zbog neizmirivanja poreskih obaveza, PU je raskinula rješenje o reprogramu poreskih potraživanja od 11. aprila 2017.godine, kojim je bilo odloženo plaćanje obaveza po osnovu koncesione naknade iz prethodnih godina, u ukupnom iznosu od 3,4 miliona EUR”, navodi se u izvještaju Uprave za šume.

Takođe, kako se dodaje, Uprava za šume je za ovog koncesionara zbog nepoštovanja ugovorenih obaveza pokrenula postupak raskida istog.

U Izvještaju su navedena i sigurna potraživanja u iznosu 617,5 hiljada EUR koja će, prema dokumentu, PU sigurno naplatiti.

“Sigurna potraživanja u ukupnom iznosu od 617,5 hiljada EUR odnose se na dugovanja aktivnih korisnika šuma po osnovu naknade za korišćenje šuma čije izmirenje obaveza očekujemo u toku juna ove godine. Napominjemo da korisnici izmiruju prispjele obaveze putem rješenje o povraćaju poreza na dodatu vrijednost (PDV), te zbog toga dolazi do odstupanja kašnjenja od dinamike plaćanja”, navodi se u Izvještaju.

Uprava za šume je u Izvještaju navela kako obezbjeđuje garancije.

“Shodno odredbama ugovora o davanju prava na korišćenje šuma i izgradnji i održavanju šumskih saobraćajnica, prije potpisivanja Priloga ugovora o zaduženju za ovu godinu, obezbijeđene su bankarske garancije kao sredstva finansijskog obezbjeđenja za uredno obavljanje obaveza iz ugovora i to za Pelengić Trade, Šik Poljimlje, Berane, Boj Komerc, Andrijevica, Šik Lim iz Bijelog Polja i Trudbenik iz Mojkovca. Bankarske garancije su predate Službi za finansije koja je zadužena za upravljanje i naplatu istih”, poručuje se u Izvještaju.

Ono što raduje je da ukupno dospjela dugoročna koncesiona naknada za pet mjeseci ove godine iznosi 290,7 hiljada EUR i da je sva naplaćena. To praktično znači da država, konačno, počinje da uvodi red u oblast koncesija.

Najčitanije

nto

Očekuju dobru predstojeću ljetnju sezonu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Nacionalna turistička organizacija (NTO) sprovela je kratku anketu u susret ljetnjoj...