fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKljuč uspjeha regionalna saradnja i zajednički turistički proizvod

Ključ uspjeha regionalna saradnja i zajednički turistički proizvod

Herceg Novi, (MINA-BUSINESS) – Regionalna saradnja i zajednički turistički proizvod su ključ uspjeha, ocijenjeno je na međunarodnoj konferenciji u Trebinju.

Iz Opštine Herceg Novi je saopšteno da su na međunarodnoj konferenciji pod nazivom Jačanje regionalnih turističkih proizvoda, koja je ove sedmice održana u Trebinju, prisustvovali učesnici iz Bosne i Hercegovine (BiH), Srbije, Crne Gore, Albanije i Sjeverne Makedonije.

Opštinu Herceg Novi predstavljao je sekretar za turizam, ekonomski razvoj i investicije, Nenad Vitomirović, koji je istakao da je tokom konferencije potvrđen prethodni stav hercegnovske lokalne samouprave da se ne može imati razvijena turistička destinacija bez većeg učešća privatnog sektora u planiranju i upravljanju destinacijom.

“Za osmišljavanje regionalnog turističkog proizvoda najbitnija karika je upravo privatna inicijativa. Za sve zemlje Zapadnog Balkana od ključnog je značaja da nakon pandemije snažno izađu na globalno tržište, što je najlakše uraditi sa zajedničkim regionalnim turističkim proizvodom”, rekao je Vitomirović.

On je naveo da će hercegnovska opština zauzeti značajno mjesto u tom turističkom proizvodu.

“Zajednički nastup Crne Gore i susjednih država sa regionalnim proizvodom naročito je bitan kada su u pitanju daleka tržišta, kao što su Kina, Sjedinjene Američke Države (SAD), Australija. Da bi se to postiglo, moramo ukloniti mnogo nacionalnih birokratskih i biznis barijera, kao i potpisati regionalni ugovor o prekograničnom kretanju turista i izletnika”, rekao je Vitomirović.

Prema njegovim riječima, dalji razvoj turizma mora biti održiv, što je i jedan od zaključaka konferencije.

U okviru konferencije realizovani su paneli o regionalnoj saradnji u turizmu i razvoju održivog turizma.

Panelisti su imali priliku da podijele svoje viđenje aktuelne situacije u oblasti turizma, probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju, kao i da predlože određena rješenja.

“Ponovljen je značaj turizma kao privredne grane koja direktno ili indirektno podstiče razvoj mnogih drugih, te na taj način doprinosi unapređenju ekonomije uopšte. Problemi su u svim ekonomijama Zapadnog Balkana manje-više isti, zbog čega je za njihovo rješavanje potrebno zajedničko djelovanje svih turističkih radnika, kao i predstavnika relevantnih institucija vlasti”, dodaje se u saopštenju.

Panelisti su istakli i da je region po mnogo čemu jedinstven i kao takav ne treba da kopira druge destinacije, već da zadrži svoju posebnost, na pravi način je brendira i promoviše na tržištu.

“Da bi se navedeno postiglo potrebna je snažnija podrška svih uključenih aktera, posebno vlada regiona”, zaključeno je tokom konferencije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Remi Budućnosti, Elektroprivreda ubjedljiva

Podgorica, (MINA) - Šahisti Omladinca remijem protiv Budućnosti obilježili su prvo kolo Premijer lige...