fbpx
NaslovnicaGlavna vijestKinezi gradili suprotno projektu

Kinezi gradili suprotno projektu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC), glavni izvođač radova na izgradnji prioritetne dionice auto-puta, izvodila je građevinske radove suprotno odobrenom glavnom projektu, navodi se u dijelu dokumentacije firme Monteput do koje je došla Akcija za socijalnu pravdu (ASP).

U dijelu dokumentacije Vladine kompanije Monteput o realizaciji projekta izgradnje autoputa Bar–Boljare, odnosno dionice Smokovac–Mateševo, koju je na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama dobila ASP, navodi se da je CRBC mijenjala odobreni glavni projekat i izvodila građevinske radove suprotno tom projektu, što su neki od razloga za kašnjenje završetka tog posla, koji naredne godine ulazi u sedmu godinu realizacije, piše Dan.

Ugovor za prioritetnu dionicu zaključen je početkom 2014. godine po FIDIC pravilima, i to po žutoj knjizi, koja podrazumijeva projektovanje i izgradnju.

Obaveza CRBC-a je da uradi glavni projekat, izgradi, nabavi i ugradi opremu i instalacije za dionicu autoputa Smokovac–Mateševo, otkloni eventualne nedostatke, te obezbijedi funkcionalnu ispravnost i kompletnost radova.

Radovi su zvanično počeli u maju 2015. godine i rok završetka je bio četiri godine, odnosno do maja 2019. godine. Međutim, posao ni do danas nije okončan, niti je povučen cjelokupan ugovoreni iznos kineskog kredita, te se čitav projekat nastavlja još najmanje naredne godine.

Među razlozima koji su uticali na kašnjenje izgradnje dionice Smokovac–Mateševo navodi se, kako su Danu kazali iz ASP-a, sporo napredovanje u izradi glavnog projekta, izmjena projekta od CRBC-a nakon dobijenog odobrenja glavnog projekta, kao i prolongirana mobilizacija od kineske kompanije koja je zadužena za čitav posao.

Kako se dodaje, jedan od razloga kašnjenja realizacije posla jeste i taj što je CRBC izvodio građevinske radove na način koji nije u skladu sa odobrenim glavnim projektom.

“CRBC je kasnio i u obezbjeđenju dovoljne količine agregata, kasno je uspostavio dovoljan broj fabrika betona, kasnio je u mobilizaciji osoblja i opreme za elektro-mašinske radove, prvenstveno za tunele, a prolongirane su i konsultacije u vezi sa naknadnim radovima, odnosno pristupne rampe Smokovac, vodosnabdijevanje i trajno napajanja električnom energijom autoputa”, kazali su iz ASP-a.

U međuvremenu, i epidemija Covida-19 uticala je na dinamiku izvođenja radova na dionici auto-puta, zbog čega su Kinezi tražili produženje roka za završetak posla.

“Zvuči nevjerovatno, ali je CRBC do sredine ove godine odbijao da dostavi informaciju u vezi sa količinama materijala utrošenog na izgradnji dionice auto-puta, dok nije bila dobijena ni informacija o statusu potrošnje materijala i stanja zaliha, a što je ugovorna obaveza. ASP nije u saznanju da li je u međuvremenu ovaj problem riješen”, rekli su iz te nevladine organizacije.

Pored toga, kako su naveli, nije bila dostavljena ni informacija o analizi iskorišćenih kontrolnih markica u vezi sa aktivnostima podizvođača na ovom projektu, sa kojima je potpisano pojedinačnih ugovora 46 odsto od ukupne vrijednosti ugovora.

Osnovni ugovor je zaključen na 809,6 miliona, ali je kasnijim aneksima uvećan za blizu 100 miliona EUR.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...