fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKineski podaci spustili cijene nafte prema 69 USD

Kineski podaci spustili cijene nafte prema 69 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte potonule su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 69 USD nakon što su podaci iz Kine pokazali posustajanje prerade nafte i ekonomskih aktivnosti u julu pod uticajem novog talasa zaraze koronavirusom.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 1,22 USD u odnosu na prethodno zatvaranje, na 69,37 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,35 USD nižoj cijeni od 67,09 USD, prenosi SEEbiz.

Na početku sedmice raspoloženje na tržištima pomutili su podaci iz Kine koji su pokazali da je rast industrijske proizvodnje i trgovine u maloprodaji naglo usporio u julu zbog poplava i novog talasa zaraze.

Dnevna prerada nafte u Kini pala je na najniži nivo od maja prošle godine, odražavajući smanjene aktivnosti u nezavisnim rafinerijama zbog smanjenih kvota, većih zaliha i pada dobiti. Kina je najveći svjetski uvoznik nafte.

Sumnje da bi ekonomski oporavak mogao posustati dodatno su podstakle naglo pogoršanje očekivanja američkih potrošača, koja su u avgustu pala na najniži nivo u deset godina, pokazalo je krajem prošle sedmice istraživanje Univerziteta Mičigen.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) objavila je krajem prošle sedmice da je potražnja za naftom u julu promijenila trend i pala, dodavši i da sada očekuje njen sporiji rast u ostatku ove godine.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u petak iznosila 70,9 USD, što znači da je porasla 58 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije