fbpx
26.8 C
Podgorica
August 9, 2022.
NaslovnicaMINA BusinessK7 žičara stavlja Kolašin na prestižnu skijašku mapu

K7 žičara stavlja Kolašin na prestižnu skijašku mapu

Kolašin, (MINA-BUSINESS) – Skijališta Kolašin 1600 i Kolašin 1450, koja su od danas povezana žičarom K7, dobijaju novu vrijednost i biće valorizovana u punom kapacitetu, saopštio je premijer Zdravko Krivokapić.

Nova K7 žičara puštena je danas u rad, a samim tim došlo je i do povezivanja dva skijališta – Kolašin 1600 i Kolašin 1450, čime je omogućeno korišćenje 45 kilometara staza.

„To će Kolašin postaviti na regionalnu skijašku mapu“, saopšteno je tokom svečanog otvaranja kojem su prisustvovali Krivokapić i ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

Krivokapić je, kako je saopšteno iz Vlade i Ministarstva, istakao važnost infrastukturnog povezivanja i spajanja važnih tačaka u Crnoj Gori.

foto: gov.me

„Dva skijališta koja su za crnogorske uslove i zimsku turističku ponudu reprezentativna i od kapitalnog značaja za Kolašin, Mojkovac, Berane i ostale opštine na sjeveru, ovom žičarom dobijaju novu vrijednost i biće valorizovana u punom kapacitetu“, rekao je Krivokapić.

On je dodao da realizacija tog projekta predstavlja podstek za ono što je Crnoj Gori u ovom trenutku prijeko potrebno.

„Isprepletati je infrastrukturno, osnažiti je putevima, drumovima, žičarama, aerodromima, heliodromima, lukama i pristanima, planinskim stazama i prtinama, kako bi pokazala svu svoju ljepotu, svu ljekovitost svoje prirode i svojim čarima obuzela sve one koji će joj se, siguran sam, vraćati”, poručio je Krivokapić.

Kako je navedeno, u odnosu na prethodne sezone, ski centar Kolašin 1600 je obogaćen sa sadržajima za skijaše početnike i djecu, izgrađeno je više od deset kilometara staza, proširen parking prostor za skoro 250 mjesta i uspostavljeni novi programski sadržaji koji poboljšavaju imidž.

Milatović je saopštio da postignuto govori da je vrijeme, upotrijebljeno u stvaranje konkretnih rezultata, jedina mjera pravog rada.

„Zadovoljstvo mi je što smo, kao i u mnogim drugim slučajevima, riječi pretvorili u djelo koje će ovoga puta – Kolašin dodatno pozicionirati kao konkurentan regionalni skijaški centar. Posebno imajući u vidu da smo bez izuzetka rješavali brojne izazove, a sve poštujući potrebe razvoja, ali i prirodne resurse Bjelasice. Zakoračili smo ka ambijentu koji su posjetioci ranije nalazili tek u regionu i dalje u inostranim ski centrima”, rekao je Milatović.

foto: gov.me

Pored puštanja u rad žičare K7, Ministarstvo ekonomskog razvoja i Vlada su za kapitalni budžet za ovu godinu planirali skoro 20 miliona EUR za projekte na kolašinskoj strani Bjelasice, a koji uključuju izgradnju dva ski lifta tipa sidro u dužini od 800 i 500 metara, montažno-demontažni bob na šinama i osvjetljavanje staza za noćno skijanje.

Pored toga, predviđen je i projekat izgradnje prve faze vještačkog osnježavanja pet ski staza u dužini od 7,5 kilometara, što podrazumijeva i stvaranje dva akumulaciona jezera, kako skijanje na Bjelasici ne bi zavisilo samo od vremenskih uslova.

“Samo radom i zalaganjem na dobrobit građana Crne Gore možemo reći – da je vječna Crna Gora”, kazao je Milatović.

Izvršni direktor Skijališta Crne Gore, Đuro Milošević, saopštio je da ih otvaranje ove žičare podiže za nekoliko ljestvica ka vrhu, budući da ovim događajem postaju konkurentni ski centrima u regionu.

„Za turizam Crne Gore ovo znači prekretnicu u daljem razvoju, a za sve stanovnike sjevernog regiona otvara brojne mogućnosti za valorizaciju multiplikativnih efekata koje prate ovaj projekat”, rekao je Milošević.

foto: gov.me

On je dodao da vjeruju da će daljim razvojem Skijališta Crne Gore, a tu prije svega misle na otvaranje novih ski centara na Bjelasici, doprinijeti u učvršćivanju brenda Crne Gore kao prvenstveno zimske turističke destinacije, uz poseban akcenat i na razvoj ljetnje planinske ponude, aktivnog turizma, promociji netaknute prirode, bogatstva prirodnih resursa i svih skrivenih dragulja koje Crna Gora krije u svojim njedrima.

Direktor Uprave javnih radova Boro Lučić istakao je da su radovi završeni prije ugovorenog roka.

“Radovi su započeli u maju prošle godine sa rokom završetka od 12 mjeseci, a završeni su čak četiri mjeseca ranije”, naveo je Lučić.

Realizacijom ovog projekta, i to u veoma kratkom roku, potvrđena je spremnost da se bez izuzetka sprovode investicioni projekti, ali poštujući stroge standard, kako bi se i dugoročno obezbjedila njihova opravdanost.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

CEDIS

U srijedu isključenja u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u srijedu će bez napajanja električnom energijom ostati:  Podgorica - u...