fbpx
NaslovnicaMINA BusinessJoš snažnije raditi na unapređenju gazdovanja šumama

Još snažnije raditi na unapređenju gazdovanja šumama

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Rad na daljem unapređenju gazdovanja šumskim bogatstvom potrebno je nastaviti još snažnije, koordinisano i uz partnerske aktivnosti nadležnih organa i građana, ocijenjeno je iz Koordinacionog tima za suzbijanje bespravnih aktivnosti u šumarstvu.

Na sjednici Koordinacionog tima, održanoj u Andrijevici, razmatrane su mogućnosti za prevazilaženje situacije u vezi sa blokadom građana da se koriste šume na prostoru područnih jedinica Andrijevica i Plav.

Iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja saopšteno je da je na sjednici razgovarano i sa predstavnicima zainteresovanih građana.

„Ocijenjeno je da transparentan pristup rješavanju problema, uz poštovanje prava javnosti da zna, nema alternativu. U tom pravcu, ističemo da su sve činjenice i okolnosti u vezi sa gazdovanjem šumama dostupne javnosti“, navodi se u saopštenju.

Izvještaji sa svih 14 prethodnih sjednica Kordinacionog tima za suzbijanje bespravnih aktivnosti u šumarstvu su javno dostupni na web portalu http://mpr.gov.me i široj javnosti su bili dostupni i putem medija i društvenih mreža.

„Takođe, svi ugovori o korišćenju šuma javno su dostupni na portalu nadležnog organa Uprave za šume, na sajtu http://upravazasume.me/“, dodaje se u saopštenju.

Vlada je na sjednici krajem februara prihvatajući Izvještaj o realizaciji Akcionog plana za sprječavanje bespravnih aktivnosti u šumarstvu za period od prošle do 2021. godine, za prošlu godinu, pozvala tužilaštvo da predmete iz oblasti šumarstva stavi u svoje prioritete.

„Kada je riječ o problemima u gazdovanju šumama na području ove dvije opštine, podsjećamo da se Kordinacioni tim u prošloj godini, na dvije sjednice, bavio problematikom bespravnih sječa u Andrijevici“, navodi se u saopštenju.

Sve prijave su, kako se dodaje, proslijeđene nadležnim organima na postupanje. Zbog propusta u radu nadležnih službi, direktori Uprave za šume, CB Berane i Šumarske inspekcije podnijeli su više prijava.

„Sa problemima u gazdovanju šumama u Opštini Plav nadležni organi i javnost je upoznata nakon sjednice Koordinacionog tima održane 15. jula, nakon čega su podnešene i prijave protiv odgovornih osoba“, rekli su iz Ministarstva.

Državni sekretar za šumarstvo, lovstvo i drvnu industriju, koji predsjedava Koordinacionim timom, Milosav Anđelić, je, imajući u vidu povećan interes javnosti za način na koji se gazduje šumama, imao susret i sa predstavnicima zainteresovanih građana sa kojima je razgovarao o svim spornim pitanjima.

„Dogovoreno je da se formiraju dvije komisije i to komisija koja će napraviti informaciju o realizaciji koncesionih ugovora na području opština Andrijevica i Plav i komisija koja će utvrditi stranje na terenu u Plavu. Dogovoreno je da podrška komisiji na terenu bude predstavnik grupe građana, Esad Barjaktarević iz Plava“, navodi se u saopštenju.

Prioritet u zajedničkom djelovanju nadležnih institucija i u narednom periodu, kako se zaključuje, trebalo da bude rad na terenu, kako bi se uspješno nastavile aktivnosti na reformi šumarskog sektora i očuvanju i održivom korišćenju šumskog blaga Crne Gore.

Najčitanije