fbpx
NaslovnicaMINA BusinessJavni konkurs za dodjelu subvencija za projekte korišćenja OIE

Javni konkurs za dodjelu subvencija za projekte korišćenja OIE

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Fond za zaštitu životne sredine (Eko-fond) objavio je javni konkurs za dodjelu subvencija za realizaciju projekata korišćenja obnovljivih izvora energije za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe u mrežnom ili samostalnom radu, pos nazivom on-grid i off-grid fotonaponski sistemi.

Eko-fond obezbjeđuje subvenciju za mikro, mala i srednja preduzeća, preduzetnike i sve ostale pojedince koji su registrovani kod nadležnih organa za obavljanje samostalne djelatnosti i po tom osnovu ostvaruju prihode za nabavku i instalaciju fotonaponskih panela/sistema za proizvodnju električne energije iz OIE.

Predmet javnog konkursa su on-grid sistem snage ne manje od tri kilovat-pika (kWp) na krovu osnovnog odnosno pomoćnog objekta, sa pratećom opremom, kao i off-grid sistem snage ne manje od 600 Wp, baterijske rezerve ne manje od 200 amper sati (Ah), snage invertera ne manje od 1000 W i ostala prateća oprema.

Maksimalni iznos sredstava podrške koje korisnik može ostvariti za nabavku i instalaciju on-grid fotonaponskih sistema iznosi 40 odsto prihvatljivih troškova, odnosno maksimalno do 25 hijada EUR, a za off-grid fotonaponske sisteme iznosi 40 odsto prihvatljivih troškova, odnosno maksimalno do pet hiljada EUR, u šta mora biti uključen porez na dodatu vrijednost (PDV).

“Ukupan iznos za raspodjelu sredstava za taj javni konkurs je 190 hiljada EUR, od čega 150 hiljada EUR je namijenjeno za on-grid sisteme, dok je 40 hiljada EUR namijenjeno za off-grid sisteme”, navodi se u pozivu.

Dostavljanje prijava počinje danom objave javnog konkursa preproručenom poštom ili predajom na protokol Eko-fonda na adresu Fond za zaštitu životne sredine, ulica Slobode 2, 81000 Podgorica.

Rok za podnošenje prijava je 43 kalendarska dana od objavljivanja javnog konkursa, odnosno do 15 sati u prostorijama Eko-fonda, zaključno sa 1. aprilom.

Jedan od opštih uslova koje korisnik mora ispuniti odnosi se na to da je objekat izgrađen na osnovu odgovarajućeg akta u skladu sa Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata i svaki drugi koji je navedenim ili posebni zakonom s njim izjednačen, koji nije dograđivan ili mijenjan u odnosu na akt koji dokazuje njegovu zakonitost.

Takođe, objekti na kojma je pokrenut postupak legalizacije ne mogu biti predmet finansiranja sve do pravnog okončanja postupka.

Jedan od uslova je da se postojeće brojilo za obračun električne energije vodi na istog investitora solarnog sistema odnosno vlasnika objekta (on-grid fotonaponski sistemi).

Rezultati konkusa biće objavljeni na internet stranici Eko-fonda, dok su detalje informacije o uslvoima javnog konkursa i procedure prijavljivanja, sa prijavnim obrascima, dostupne na sajtu www.eko-fond.me.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije