fbpx
NaslovnicaMINA BusinessJačati saradnju sa Kinom

Jačati saradnju sa Kinom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kina i Crna Gora su, vođene inicijativom Pojas i put, postigle važne rezultate, saopštio je kineski ambasador u Podgorici, Fan Kun i dodao da se nada da će predstavnici svih sfera života u Crnoj Gori ojačati saradnju sa Kinom.

Fan je u srijedu bio domaćin prijema povodom obilježavanja deset godina inicijative Pojas i put gdje se osvrnuo na njena plodna dostignuća i kroz kratke video priloge predstavio najnovija razvojna dostignuća modernizacije u kineskom stilu u toku ove godine.

Fan je naveo da se navršava šest godina od potpisivanja memoranduma o razumijevanju u okviru inicijative Pojas i put između Kine i Crne Gore, kao i godinu od puštanja u saobraćaj prioritetne dionice auto-puta, čiji je glavni izvođač radova bila kineska kompanija.

Fan je, kako je saopšteno iz kineske Ambasade, rekao da se nada da će predstavnici svih sfera života u Crnoj Gori iskoristiti brojne prilike koje Kina pruža, ojačati saradnju sa tom državom, pokrenuti brz ekonomski i društveni razvoj i zajednički dati doprinos izgradnji zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovječanstvo.

“Vođene inicijativom Pojas i put, dvije zemlje postigle su važne rezultate sa aspekta političke komunikacije. Kina i Crna Gora su oduvijek razvijale prijateljske odnose saradnje zasnovane na principima međusobnog poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta, međusobnog nemiješanja u unutrašnju politiku, te na principu jednakosti i obostrane koristi. Kina je oduvijek insistirala na načelu da su sve zemlje ravnopravne i jednake, nezavisno od njihove veličine. Crna Gora je takođe oduvijek davala čvrstu podršku Kini po pitanju principa “jedne Kine””, naveo je Fan.

On je rekao da su postignuti važni rezultati sa aspekta saobraćajne infrastrukture i povezanosti.

“Prioritetnom dionicom auto-puta u Crnoj Gori je u periodu od jula prošle godine, od puštanja u saobraćaj, do sada, prošlo više od dva miliona vozila, što je ekvivalentno kao da je svaki stanovnik Crne Gore prošao ovom dionicom tri puta i više. Ova dionica posjeduje tri važne karakteristike – visoka bezbjednost, visok stepen iskorišćenosti i visok standard kvaliteta, te stoga ona zapravo predstavlja put bezbjednosti, put razvoja, put prosperiteta i put povezanosti”, ocijenio je Fan.

Prema njegovim riječima, projekat vjetroelektrane Možura dobro funkcioniše, a projekat ekološke rekonstrukcije termoelektrane Pljevlja napreduje stabilno, što je od velikog značaja za energetsku sigurnost Crne Gore i izgradnju ekološke države.

“Uskoro će početi i projekat rekonstrukcije i proširenja magistralnog puta M2 koji povezuje Tivat i Budvu, a kontinuirano unapređenje uslova putovanja umnogome će povećati atraktivnost Crne Gore za turiste iz cijelog svijeta”, rekao je Fan.

On je naveo da imaju sposobnost i spremnost da pomognu Crnoj Gori da u potpunosti iskoristi svoje geografske prednosti, poboljša svoj status regionalnog čvorišta, ojača povezanost i unaprijedi regionalnu saradnju i tako potpuno promijeni obrazac svog razvoja.

Fan je kazao da su postignuti rezultati i sa aspekta trgovinske saradnje.

“Obim ekonomske i trgovinske razmjene između Kine i Crne Gore raste iz godine u godinu. Prema statistici Monstata, u prošloj godini uvozno-izvozna trgovinska razmjena između Kine i Crne Gore iznosila je 340 miliona EUR, što je povećanje od 36,9 odsto u odnosu na prethodnu godinu”, rekao je Fan.

Kina ima 1,4 milijarde stanovnika i više od 400 miliona ljudi sa srednjim prihodima. Prednosti njenog ogromnog tržišta pružaju ogromne mogućnosti zemljama širom svijeta, uključujući i Crnu Goru.

“Potražnja kineskih potrošača za visokokvalitetnim poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima raste iz dana u dan, a crnogorsko visokokvalitetno crno vino, pršuta, mliječni proizvodi, med itd. imaju veliki izvozni potencijal kada je riječ o kineskom tržištu”, rekao je Fan.

Kad je riječ o finansijama, Fan je kazao da su kineske investicije pomogle građanima Crne Gore da ostvare svoj san o autoputu, čineći ključni prvi korak ka što boljoj povezanosti sjevera i juga zemlje i važan korak na putu ka Evropi.

“Kao odgovor na aktuelnu situaciju u Crnoj Gori, kineske kompanije su predložile primjenu modela kombinovana investicija + BOT (Build, Operate, Transfer), zasnovanog na principu obostrane koristi i win-win rezultata, odnosno tako da kineske kompanije istovremeno kombinovano ulažu u više oblasti, kao što su infrastruktura, proizvodnja energije iz obnovljivih izvora i druge oblasti, koristeći BOT model, kako bi nakon završetka projekta na određen vremenski period upravljale njime i potom ga predale Crnoj Gori na dalje upravljanje”, naveo je Fan.

Prema njegovim riječima, ovaj model poslovanja može pomoći Crnoj Gori da riješi problem finansiranja izgradnje značajne saobraćajne infrastrukture, a istovremeno unaprijedi koordinisan razvoj Crne Gore u saobraćaju, energetici i drugim oblastima.

On je naveo da su postignuti rezultati sa aspekta međuljudske razmjene i saradnje.

“Prije 40 godina, kultni jugoslovenski film Most i njegova muzička tema Bella Ciao bili su izuzetno popularni i cijenjeni širom Kine. Uticaj ovog filma i ove pjesme, 40 godina kasnije, i dalje ne jenjava u Kini, svjedočeći o tradicionalnom prijateljstvu Kine i Crne Gore koje se nastavilo kroz vrijeme i prostor”, ocijenio je Fan.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je da je najveći transnacionalni infrastrukturni projekat možda i u istoriji Pojas i put pokazao mnoge benefite u brojnim državama.

“U Crnoj Gori konkretno imali smo realizaciju prve faze auto-puta od Bara do Beograda. Ambicija Crne Gore je da, u najkraćem mogućem roku, nastavi gradnju auto-puta. Nemamo vreman za čekanje, to je strateški prioritet države u uslovima kada se mijenja globalna klima, Crna Gora treba da iskoristi mogućnost da poveže Luku Bar sa centralnom Evropom i iskoristi neke razvojne šanse i taj koridor popuni saobraćajnom i energetskom infrastrukturom”, smatra Damjanović.

Prema njegovim riječima, Crna Gora kao buduća članica EU, odnose sa Kinom treba da definiše na način na koji to definišu i ključne članice EU.

“Ja bih to nazvao svojevrsnom evropeizacijom odnosa Crne Gore i Kine. Crna Gora prati politiku EU u dijelu odnosa vanjske poltiike prema trećim državama i čini mi se da sve što smo radili, korespondira sa onim što su načela EU, a to je otvorenost, transparentnost naših veza i spremnost za saradnju koju Crna Gora pokazuje kao relativno mala država, u današnjem globalizovanom svijetu”, dodao je Damjanović.

Bivši predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović, ocijenio je da je inicijativa afirmisala vrijednosti globalizacije i partnerstva.

„Obuhvatajući tri kontinenta, inicijativa je uputila poruku da samo globalne vrijednosti garantuju prosperitet čovječanstva. Upravo na tim vrijednostima utemeljena su UN i njene agencije – sa trajnom i nezamjenljivom ulogom multilateralizma. Inicijativa počiva na principima otvorenosti, ravnopravnosti i uzajamne koristi“, rekao je Vujanović.

Drugo, inicijativa je obezbijedila stabilno finansiranje kroz osnivanje Fonda Novog puta svile – ali i podrškom Azijske infrastruktrurne investicione banke (AIIB), Nove razvojne banke BRIKS-a i Kineske razvojne banke. Izvjesnost i kvalitet finansiranja garantovali su privlačnost i konkurentnost.

„I treće, inicijativa je potvrdila vrijednost i značaj regionalne i bilateralne saradnje sa Kinom. Region Srednje i Jugoistočne Evrope je sarađivao sa Kinom kroz Mehanizam 17+1, a bilateralnu saradnju imala je svaka država pojedinačno“, smatra Vujanović.

Crna Gora je, kako je rekao, kroz tu inicijativu obezbijedila finansiranje, projektovanje i izgradnju auto.puta od Podgorice do Mateševa otvorenog za promet prije skoro godinu.

„Auto-put je već pokazao svoju punu opravdanost. Prošla je gotovo godina njegovog korišćenja bez saobraćajnog udesa sa smrtnom posljedicom. Dobili smo auto-put koji čuva ljudske živote, umjesto magistrale koja je zbog tragičnosti nazivana “kanjonom smrti”“, naveo je Vujanović.

Ta bezbjednosna vrijednost, kako je rekao, opravdala je izgradnju autoputa i partnerstvo sa Kinom. Ekonomska korist je očigledna, a njene razmjere će pokazati budućnost.

Na prijemu je bilo više od 100 predstavnika brojnih oblasti u Crnoj Gori, veliki broj prijateja Kine i predstavnika medija.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Remi Budućnosti, Elektroprivreda ubjedljiva

Podgorica, (MINA) - Šahisti Omladinca remijem protiv Budućnosti obilježili su prvo kolo Premijer lige...