fbpx
NaslovnicaMINA BusinessJačati saradnju javnih službi za zapošljavanje

Jačati saradnju javnih službi za zapošljavanje


Podgorica, Ankara, (MINA-BUSINESS) – Jačanje saradnje javnih službi za zapošljavanje Crne Gore i Turske veoma je značajno za učesnike na tržištu rada, ocijenio je direktor crnogorskog Zavoda za zapošljavanje (ZZZCG), Suljo Mustafić.

On je rekao da će Zavod i Javna služba Turske za zapošljavanje (ISKUR) i u narednom periodu unaprjeđivati saradnju po pitanju zapošljavanja.

“To podrazumijeva poboljšanje aktivnih mjera, praćenje zahtjeva privrede, potreba investitora, kao i uspješno razmjenjivanje iskustva dobre prakse i podataka u cilju poboljšanja usluga zapošljavanja”, rekao je Mustafić na radnim sastancima u Ankari prilikom posjete ISKUR-u i Turskoj Agenciji za međunarodni razvoj i koordinaciju (TIKA).

Mustafić je, kako je saopšteno iz Zavoda, rekao da ta institucija njeguje međunarodnu saradnju sa državama u regionu.

“Posjeta kolegama u Ankari predstavlja dobar model kako unaprjeđivati aktivne mjere i raditi na njihovom kvalitetu, poboljšanju i efikasnosti. Istovremeno, usvajajući dragocjena iskustva boljih, izlazimo u susret zahtjevima naše privrede u koju sve više dolaze investicije iz Turske”, naveo je Mustafić.

Tokom sastanak se razgovaralo o stanju na tržištu rada u obje države.

Pomoćnik direktora ISKUR-a, Bekir Akturk, koji je bio domaćin posjete, rekao je da ta institucija pruža nezaposlenima brojne usluge zaposlenja.

“Trudimo se da ih konstatno unapređujemo. Programi stručnog osposobljavanja, obuke na radnom mjestu, kao i programi obuka za preduzetnišvo su oblasti u kojima možemo pojačati saradnju i razmjenjivati sikustva”, dodao je Akturk.

Crnogorska delegacija je, tokom boravka u Ankari, posjetila i TIKA-u, koja je direktno vezana za Vladu Turske.

Zamjenik predsjednika TIKA-e, Birol Četin, saopštio je da se u saradnji sa resornim ministarstvima, državnim institucijama i lokalnim samoupravama u Crnoj Gori, na dnevnom nivou, trude da ojačaju međusobnu saradnju i realizuju što više projekata.

“Realizujemo projekte u više od 100 zemalja svijeta. Od dana osnivanja realizovali smo preko 200 projekata u Crnoj Gori i nastavićemo i dalje. Crna Gora je za nas posebno značajna i zauzima posebno mjesto u našoj instituciji”, zaključio je Četin.

Najčitanije