fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIzvršni direktor Barske plovidbe podnio ostavku

Izvršni direktor Barske plovidbe podnio ostavku

Bar, (MINA-BUSINESS) – Izvršni direktor Barske plovidbe, Zoran Tajić, podnio je ostavku na tu funkciju zbog nesuglasica sa novim Odborom direktora te državne kompanije koji je imenovala Vlada krajem oktobra prošle godine.

Tajić je razloge za svoju ostavku obrazložio u izjavi za medije.

On je, kako prenosi portal Vijesti, kazao da su u prethodne dvije godine, nakon 30. avgusta 2020, u Barskoj plovidbi promijenjena četiri Odbora direktora i pet predsjednika Odbora, a posljednji Odbor je imenovan 31. oktobra prošle godine, nakon posljednje promjene Vlade i sastavljen je od predstavnika partija koje čine aktuelnu Vladu.

“Odmah po dolasku, većina članova Odbora je iskazivala nezadovoljstvo prema izvršnom direktoru koji je bio predstavnik prethodne vlasti (PzP)”, obrazložio je Tajić.

Prema njegovim riječima, preliminarni finansijski rezultati za prošlu godinu pokazuju da se radi o najuspješnijoj godini u istoriji Barske plovidbe, sa prihodom od oko 13 miliona EUR, tako da je pozitivni poslovni rezultat 6,3 miliona EUR, dok je finansijski rezultat samo 2,7 miliona EUR, zbog velikih kursnih razlika.

“Te godine su plaćene i dvije redovne rate kredita prema kineskoj EXIM banci u iznosu od 3,7 miliona USD, a na račun državnog trezora uplaćeno je oko 3,3 miliona EUR na ime ranijih dugova. Na dan 31. decembar prošle godine na računu firme je bilo oko 2,5 miliona EUR. Prije desetak dana uplaćena je još jedna rata kredita kineskoj banci u iznosu od 1,8 miliona USD, koja je inače ranije morala biti plaćena iz budžeta Crne Gore zbog datih državnih garancija na kredit, pa je na današnji dan na računu Barske plovidbe oko milion EUR”, precizirao je Tajić.

Kako je kazao, ovakav rezultat nije samo uspijeh menadžmenta, već dobrim dijelom povoljnih uslova na međunarodnom tržištu pomorskih usluga.

Osim toga, broj zaposlenih je smanjen 11,2 odsto u vremenu kada su sve firme sa većinskim državnim vlasništvom povećale broj zaposlenih.

“Smanjen je vozni park sa četiri vozila na samo jedno, i napravljeno još nekoliko racionalizacija u tehničkim sistemima Barske plovidbe”, istakao je Tajić.

On dalje navodi da sve ovo nije bilo dovoljno i Odbor je našao više “propusta” – tražio objašnjenje zašto su radnicima isplaćena zimnica, pokloni za 8. mart, kao i pomoć sindikatu za podršku kovid oboljelima, a u decembru je konstatovano nekoliko nedostataka na brodu Bar, zbog kojih je brod zadržan pet dana u jednoj kanadskoj luci čime je ispuštena dobit od oko 60 hiljada EUR.

“Odgovori stručnih službi da se radi o mogućim problemima koji se javljaju na svim brodovima sa tako složenim sistemima i da je ovo prvi zastoj poslije dužeg vremena nijesu bili ubjedljivi. Ipak, Odbor je kao najveći problem u više navrata istakao problem prisustva na poslu preostalih zaposlenih i da nijesam nijednom kaznio nijednog zaposlenog po tom osnovu”, dodao je Tajić.

On je rekao i da Odbor preuzima na sebe više ovlašćenja izvršnog direktora.

“Preuzet je i moj računar sa aplikacijom za prisustvo radnika u cilju praćenja dolaska na posao zaposlenih. Ponudio sam Odboru da me razriješe i imenuju novog direktora, što nijesu prihvatali pošto bih time stekao uslov na otpremninu od 12 plata, što je njima neprihvatljivo, i očekivali su da će me stalnim pritiscima natjerati na ostavku”, tvrdi Tajić.

On je rekao da ne prihvata da radi u takvim uslovima.

“A kako je aktuelni Odbor kao osnovni zadatak najavio nabavku novog feribota i konačno rješenje ovog problema Bara i Crne Gore, ne želeći da ometam tu aktivnost, odlučio sam otići 31. januara u prijevremenu penziju”, naveo je Tajić.

Odbor direktora je prije tri dana prihvatio ostavku Tajića i za vršioca dužnosti direktora do izbora novog izabrao Mirsada Tršića.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije