fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIzradiće studiju unapređenja međugradskog prevoza

Izradiće studiju unapređenja međugradskog prevoza

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Studija unapređenja međugradskog prevoza putnika u drumskom saobraćaju, za čiju izradu su obezbijeđena sredstva od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u vidu granta, počela je da se realizuje.

Uvodni sastanak, koji je održan danas u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva, bio je prilika da projekt menadžer Slaven Tica predstavi tri partnera specijalizovana za transport i istraživanja u toj oblasti sa dugogodišnjim uskustvom u prevozu putnika u drumskom saobraćaju.

U pitanju su, kako je saopšteno iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva, konzorcijum PTC – Public Transport Consult Beograd, Univerzitet Beograd – Saobraćajni fakultet i SIMM Inženjering Podgorica.

“Prezentovana je metodologija i plan rada na izradi predmetne studije. Cilj izrade studije jeste unapređenje međugradskog linijskog prevoza putnika u drumskom saobraćaju na teritoriji Crne Gore, koji će se realizovati kroz refomu nacionalnog zakonodavstva u dijelu međugradskog linijskog prevoza putnika”, navodi se u saopštenju.

Reforma će, kako se dodaje, sadržati modele ugovaranja međugradskih linija na duži period, kojim će se definisati prava i obaveze, sa jedne strane naručioca Ministarstva saobraćaj i pomorstva i sa druge strane samih operatera, prevoznika koji su specijalizovani za prevoz putnika, kroz stvaranje održivog linijskog međugradskog prevoza putnika i pružanje kvalitetne usluge prevoza putnika na čitavoj teritoriji Crne Gore.

Rok za realizaciju studije je 12 mjeseci.

Najčitanije