fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIzrada Mape puta finansijskog sektora ka održivim finansijama

Izrada Mape puta finansijskog sektora ka održivim finansijama

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Na sjednici Savjeta za finansijsku stabilnost formirana je međusektorska radna grupa sa zadatkom izrade Mape puta finansijskog sektora ka održivim finansijama.

Na sjednici Savjeta razmatrani su mogući uticaji klimatskih promjena na finansijski sistem i tom prilikom istaknuto da rizici povezani sa klimatskim promjenama utiču na makroekonomske pokazatelje, među kojima su inflacija, ekonomski rast i finansijska stabilnost.

„Zaključak članova Savjeta je da ovo implicira i naglašava potrebu za proaktivnim pristupom, uključujući izradu Mape puta finansijskog sektora ka održivim finansijama. S tim u vezi, na sjednici Savjeta formirana je međusektorska radna grupa sa zadatkom izrade pomenutog dokumenta, u čijem sastavu će biti predstavnici Centralne banke (CBCG) i ostalih regulatora na finansijskom tržištu, ministarstava finansija i ekonomskog razvoja i ostali prepoznati učesnici, koji će dati efektivni doprinos u radu“, navodi se u saoštenju CBCG.

Mapa puta, kako je objašnjeno, ima za cilj da poveća finansijske tokove ka održivim projektima i podrži bržu i efikasniju tranziciji ka zelenijoj, održivijoj i otpornijoj ekonomiji.

Sjednicom Savjeta je predsjedavala guvernerka CBCG i predsjedavajuća Savjeta, Irena Radović. Sjednici su prisustvovali članovi Savjeta i to ministar finansija Novica Vuković, predsjednik Komisije za tržište kapitala Željko Drinčić i predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja Marko Ivanović. Na poziv Radović, sjednici je prisustvovao i direktor Fonda za zaštitu depozita Vojin Vlahović.

Na sjednici je pohvaljena koordinacija CBCG, ostalih regulatora, Vlade i Skupštine, koja je rezultirala zvaničnom predajom aplikacije za pristupanje Crne Gore Jedinstvenom području plaćanja u eurima (SEPA) 1. jula ove godine.

„Iskazano je očekivanje da će aplikacija biti pozitivno ocijenjena od Evropskog savjeta za plaćanja tokom narednih mjeseci i apostrofiran značaj nastavka aktivnosti na pripremanju bankarskog sistema za priključenje na SEPA platne mreže“, navodi se u saopštenju.

Članovi Savjeta razgovarali su o obavezama koje proističu iz pregovaračkog Poglavlja 4 – Sloboda kretanja kapitala i Poglavlja 9 – Finansijske usluge, a odnose se na potrebu daljeg usaglašavanja propisa sa pravnom tekovinom EU.

U skladu sa opredjeljenjem ključnih aktera u ovoj oblasti, Savjet je podržao intenziviranje aktivnosti u pravcu ispunjavanja postavljenih zahtjeva.

„Na sjednici je razgovarano i o potencijalnoj emisiji državnih obveznica na domaćem tržištu, ocijenivši ovu inicijativu pozitivnom, posebno u kontekstu razvoja domaćeg tržišta kapitala i stimulisanja štednje stanovništva“, dodaje se u saopštenju.

Razmatrajući aktuelne ekonomske trendove, članovi Savjeta saglasili su se u ocjeni da je finansijska stabilnost u prvoj polovini ove godine očuvana, a da su prisutni rizici umjereni.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Sabaljenka pobjendica US Opena

Podgorica, (MINA) - Bjeloruska teniserka Arina Sabeljenka pobjednica je US opena. Ona je u Njujorku,...