fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIzdali dozvole firmi Safeta Kalića

Izdali dozvole firmi Safeta Kalića

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo je firmi Tajson, čiji je vlasnik Safet Kalić, upotrebne dozvole za dva objekta u centru Rožaja.

U pitanju su hotel Rožaje i stambeno-poslovna zgrada koja se nalazi u neposrednoj blizini hotela, prenosi Dan.

Prema podacima iz katastra, u pitanju su objekti površine od 710, odnosno 740 kvadratnih metara, koliko ima hotel. Hotel Rožaje ima četiri sprata i podrum, dok stambeno-poslovni objekat ima suteren, prizemlje, tri sprata i potkrovlje.

Prema informacijama Dana, Kalić živi u zgradi za koju je izdata upotrebna dozvola. Preko Geoportala se vidi da je na krovu zgrade predviđen prostor za slijetanje i uzlijetanje helikoptera, što je prava rijetkost kada su u pitanju stambeno-poslovni objekti u Crnoj Gori.

Ministarstvo na čijem čelu je Pavle Radulović, koji je i potpisao upotrebnu dozvolu, izdalo je potrebne papire firmi Tajson osam godina nakon što su predali zahtjev.

Dan piše da je razlog za ovoliko čekanje bilo privremeno oduzimanje Kalićeve imovine, koja je procijenjena na 28 miliona EUR. Kalićeva imovina godinama je bila pod blokadom sudskih organa u Crnoj Gori, jer je protiv njega i članova njegove porodice vođen krivični proces za pranje novca stečenog prodajom droge.

On je zahtjev za dozvolu podnio u martu 2011. godine, a imovina mu je oduzeta krajem ljeta te godine. Zahtjev je dopunio u novembru, a potom i u januaru, da bi 17. januara dobio upotrebnu dozvolu. Odluka je u četvrtak objavljena na sajtu Ministarstva.

Na spisku oduzete imovine Safeta Kalića bile su nekretnine u Podgorici, Rožajama, Ulcinju i na Svetom Stefanu. Kalićevi brat Mersudin i supruga Amina uhapšeni su iste godine, kad im je zaplijenjena imovina zbog sumnje da su se od 2005. do juna 2011. udružili s ciljem da putem finansijskog poslovanja prikriju način pribavljanja novca za koji su znali da je zarađen od poslova sa drogom u Njemačkoj.

Hapšenje je tada izbjegao Safet Kalić, koji je bio u bjekstvu i uspješno se krio sve do kraja oktobra 2014. godine, kada je uhapšen u Beču.

Nakon nekoliko godina suđenja, Kalići su u julu 2016. godine u Crnoj Gori pravosnažno oslobođeni optužbi za pranje novca.

Mersudin i Amina Kalić dobili su sredinom prošle godine od države odštetu od 46,5 hiljada EUR zbog neosnovanog hapšenja.

Najčitanije