fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIzdali 134 sertifikata

Izdali 134 sertifikata

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Društvo za izdavanje sertifikata u organskoj poljoprivredi, Monteorganica, izdalo je u prošloj godini njih 134.

“U prošloj godini je izdato 134 sertifikata od čega 107 za organsku proizvodnju, 24 za proizvodnju u prelaznom periodu i tri sertifikata i za organsku i za proizvodnju u prelaznom periodu”, kazali su predstavnici Monteorganice agenciji Mina-business.

Oni su saopštili da u ovoj godini, s obzirom da je početak sezone, do maja nijesu izdavani novi sertifikati.

Iz Monteorganice su naveli da je od 2015. do prošle godine primjetan rast broja proizvođača u procesu sertifikacije, pa je samim tim evidentno interesovanje poljoprivrednika za proces sertifikacije organske proizvodnje.

“Biljnom proizvodnjom bavi se 325 proizvođača od čega voćarskom 273, ratarskom 62, povrtarskom sedam, vinogradarskom dva i sakupljanjem šumskih plodova i ljekovitog bilja četiri proizvođača”, precizirali su iz Monteorganice.

Oni su kazali da se stočarskom proizvodnjom bavi 40 proizvođača od čega pčelarskom 31 proizvođač, ovčarstvom šest, govedarstvom četiri i živinarstvom i kozarstvom po jedan.

“Učešće površina pod voćarskom proizvodnjom je najveće sa 59,53 odsto. Za njom slijede površine pod ratarskom proizvodnjom sa 40,16 odsto, dok su površine u povrtarskoj i vinogradarskoj proizvodnji zastupljene sa 0,24 odsto odnosno 0,06 odsto u odnosu na ukupne obradive površine koje se nalaze u procesu sertifikacije”, zaključili su iz Monteorganice.

Najčitanije

Lovćen pobjednik Kupa

Podgorica, (MINA) - Rukometaši Lovćena pobjednici su Kupa Crne Gore. Lovćen, koji je ove sezone...