fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIzazovi na području transporta i usluga

Izazovi na području transporta i usluga

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora na području transporta i time povezanih usluga nije pošteđena određenih izazova, kako na području klasične konkurencije, tako i državnih pomoći, ocijenjeno je na seminaru koji je organizovala Privredna komora (PKCG).

PKCG je organizovala seminar na temu Efikasna konkurencija – posebni izazovi u sektorima transporta i logistike u sklopu projekta Povećanje kapaciteta institucija za usklađivanje i implementaciju EU acquis-a u oblasti konkurentnosti i inovacija koji sprovodi EPRD konzorcijum.

Sekretar Odbora Udruženja saobraćaja u PKCG, Aleksandar Mitrović, rekao je da politika i pravo konkurencije imaju poseban značaj i na područjima koja su za ekonomiju i društvo od izuzetne važnosti i bez kojih se ne može zamisliti normalno funkcionisanje, a to se posebno odnosi na sektore transporta i logistike.

„Ulaganja u modernizaciju željezničkog transporta, istovremeno povezanih sa drumskim transportom, posebne okolnosti u vezi sa pomorskim transportom i pravilima EU, poštovanje obaveza za lučke usluge, pomorski transport i povezanim agencijskim uslugama, i posebna pravila u avio transportu kao i pravila u sektoru logistike su samo neke od tema, koje su predstavljene na ovom seminaru“, navodi se u saopštenju.

Vođa projekta i senior ekspert za konkurenciju, Andrej Plahutnik, je tokom predavanja posebno naglasio da tržišni učesnici, poput kompanija i država, mogu ograničiti konkurenciju na različite načine.

Kako je rekao, tržišni učesnici često ulaze u ograničavajuće sporazume, zloupotrebljavaju dominantnu poziciju ili se bave koncentracijama koje isključuju efikasnu konkurenciju.

S druge strane, kako je naveo, država može doprinijeti narušavanju tržišnih uslova kroz ulazne barijere, diskriminaciju i netransparentnu politiku državnih pomoći.

„Ovi faktori direktno utiču na tržišnu dinamiku i stvaraju prepreke za efikasnu konkurenciju, a ključni za razumijevanje tržišne borbe i moraju se adresirati na sistematičan način“, naveo je Plahutnik.

Plahutnik je takođe govorio o osnovnim principima politike konkurencije, uključujući zabranu ograničavajućih sporazuma i zloupotrebu dominantnog položaja. Pored toga, istakao je važnost kontrole državnih pomoći i koncentracija (preuzimanje kontrole, pojedinačne ili zajedničke nad drugim preduzećem), naglašavajući da konkurencija mora biti ravnopravna i poštena za sve učesnike na tržištu.

On je podsjetio da politika konkurencije ne smije podržavati diskriminaciju, već mora osigurati pravedne uslove.

Kroz primjere iz prakse, kao što su koncesije u transportu i državne pomoći u drumskom i željezničkom saobraćaju, on je pokazao kako pravilan pristup konkurenciji može značajno unaprijediti poslovno okruženje i ojačati tržišne uslove.

„Crna Gora mora nastaviti sa harmonizacijom zakonodavstva sa EU acquis-om i graditi administrativne kapacitete kako bi osigurala primjenu konkurentske politike na terenu“, zaključio je Plahutnik.

Detaljniji izvještaj sa seminara može se pogledati na www.komora.me.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Pronađeno rješenje za bivše radnike Košute

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Na sastanku predstavnika Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalnog dijaloga i bivših...