fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIzabrani logo odgovara ciljevima konkursa

Izabrani logo odgovara ciljevima konkursa

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Autorsko djelo dizajnera Maksima Arbuzova u potpunosti odgovara ciljevima konkursa za logo brenda Air Montenegro, jer je sačuvalo žilavost izvornog znaka i dodalo mu savremen lik i medijske kvalitete, koji će biti trajna podrška brendu, saopštili su članovi žirija.

“Autorstvo je potpuno, pa i nad namjenski oblikovanim slovnim ispisom, koji kao takav ne ostavlja nikakve dileme u pravnom prometu”, navodi se u saopštenju članova žirija za izbor loga brenda Air Montenegro.

Oni su dodali da je kompanija ToMontenegro konkursom za logo sačuvala znak Montenegro Airlinesa (MA) iz 1995. godine, autora Đorđa Markuša, kao svojevrsno kulturno nasljeđe Crne Gore.

Konkurs za novi logo koji će se bazirati na redizajnu naslijeđenog znaka, avio-kompanija je raspisala početkom aprila. Konkurs je postavio jasne ciljeve, pravila i uslove, a pored inspirativne teme obezbijedio je i motivišući nagradni fond, koji podrazumijeva otkup loga sa priručnikom i licence za nesmetanu upotrebu.

Kompanija ToMontenegro je, kako tvrde, konkursom ponudila stručnoj javnosti smjernice za unapređenje konkursnih standarda u kreativnim industrijama.

“Konkurs je postavio i vrlo specifične i ograničavajuće instrukcije, kako bi nasljeđe bilo sačuvano, dominantno plavim koloritom, ali prvenstveno formom: redizajnirani znak mora zadržati dovoljno elemenata vizuelnog koda izvornog znaka MA, kako bi zadržao generativnu vezu sa njim”, navodi se u saopštenju članova žirija.

Oni su kazali da je rezultat tako pripremljenog i sprovedenog konkursa logo kao snažna osnova za izgradnju brenda Air Montenegro u narednim godinama.

“Poseban kvalitet izabranog rješenja je simbolički zapis specifičnosti crnogorskog neba i podneblja. To je uprošćena slika u kojoj se ogleda bogati ptičji fond, raskošni reljef i pitoreskno nebo, koje svi tako volimo. Pored kultnog orla kao svojevrsnog nacionalnog simbola Crne Gore, prekidom linije smo dobili i pticu koja prelijeće planine, more, jezera i rijeke, bilo noću, danju ili u osvit zore. Logo je čulna poezija koja samo čeka na adekvatan medijski nastup”, rekli su članovi žirija.

Oni su dodali da je medijski nastup već počeo i da nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

“Logo će sa aviona dočekivati i ispraćati putnike. Logo jednako funkcioniše i sa blizine i sa daljine. On je svojim grafičkim mutacijama obezbijedio prodornost kako u vrhunskim, tako i u tehnologijama siromašnije reproduktivne moći. Logo se može štampati, projektovati, šiti, gravirati, izlivati, animirati i ozvučiti”, navodi se u saopštenju.

Članovi žirija smatraju da dostavljena ideja primjene dodatno dokazuje kvalitet rješenja.

Žiri je, kako su kazali, zbog svega toga, uz punu saglasnost članova, izabrao logo kao čvrsti oslonac brendingu nacionalne avio-kompanije.

“Kao žiri smo se radovali svakom susretu i argumentovanom spajanju naših mišljenja, stilova i afiniteta. Zahvaljujemo se svim učesnicima konkursa, kao i porodici Đorđa Markuša koja je prepoznala naše namjere. Sa stalnim prisustvom njegovog orla imali smo još jednog i to najznačajnijeg člana žirija”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije