fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIzabrane tri najbolje zelene ideje

Izabrane tri najbolje zelene ideje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Decentralizovana organska farma Velesova bašta, ButtMade i Embraced by Nature tri su zelene ideje koje su izabrane da predstavljaju Crnu Goru na regionalnom takmičenju Zelene ideje Balkana u oktobru u Beogradu.

Nacionalno takmičenje je organizovao Fond za aktivno građanstvo (FAKT) u okviru programa Zelene ideje, koji ima za cilj da se prepoznaju i podrže ideje koje imaju potencijal da ostvare značajan društveni i ekonomski uticaj u lokalnim zajednicama, uz istovremeno očuvanje prirodnih resursa i životne sredine.

Izvršna direktorica FAKT-a, Anica Maja Boljević, kazala je da je ta organizacija ove godine deseti put organizovala takmičenje za zelene ideje, u partnerstvu sa šest organizacija iz regiona, prenosi PR Centar.

„Na ovom takmičenju je učestvovalo deset finalista. Odabrali smo tri najbolje ideje koje će učestvovati u oktobru na regionalnom takmičenju i imaće priliku da osvoje jednu od nagrada u iznosu od pet do deset hiljada USD“, objasnila je Boljević.

Cilj Programa je, kako je kazala, da ideja ima ekonomsku opravdanost, ali i da donese dobrobit široj zajednici.

Predstavnik nagrađenog projekta Decentralizovana organska farma Velesova bašta, Radonja Srdanović, rekao je da se ta farma vodi principom da proizvodi hranu na održiv način u Podgorici i okolini.

„Za lokalno tržište farma će da ponudi nove proizvode i ukuse, a sve sa ciljem zaštite životne sredine i podrške socijalno-ugroženim. Mi već radimo, angažujemo ljude koji su socijalno-ugroženi za rad na farmi i u procesu proizvodnje naših proizvoda. Ovaj projekat će da nam znači, jer ćemo imati sredstva da uložimo u proizvodne kapacitete“, poručio je Srdanović.

On je saopštio da ove godine planiraju da naprave kuhinju, sa profesionalnim elementima za spremanje hrane.

„Na taj način ćemo zaposliti ljude koji su bez posla ili imaju niska primanja. Takođe, u projekat uključujemo i lokalnu zajednicu. Materijali koje koristimo su 90 odsto lokalni. Povrće koje koristimo je proizvedeno na našoj farmi i imamo cilj da napravimo jedan samoodrživio sistem kako bi izdržavali naše porodice u smislu hrane i finansija i plus još jednu osobu“, rekao je Srdanović.

Nevena Keković koja je predstavila ButtMade kazala je da se taj projekat zasniva na ideji o reciklaži duvanskog otpada i pretvaranju opušaka u nove proizvode, hemijskim procesima.

„Projekat je pokrenut krajem prošle godine kroz slično takmičenje. Do sada smo uspjeli da ostvarimo zapažen rezultat na eksperimentalnom nivou i dalje razvijamo projekat u pravcu novih proizvoda. Do sada smo uradili dosta po pitanju brendinga, idejnog rješenja i promocije i akumulacije duvanskog otpada od kojeg pravimo nove proizvode. Prve proizvode očekujemo tokom ove godine“, dodala je Keković.

Ona je objasnila da se opušak, kroz hemijski proces, pretvara u plastiku, navodeći da je na taj način moguće napravili širok spektar proizvoda, počev od didaktičkih igračaka, preko filamenata za 3D štampače, suvenira.

Predstavnik projekta Embraced by Nature, Zoran Popović, rekao je da je njihova zelena ideja turistička agencija koja organizuje ture posmatranja ptica.

„Svjesni smo čime Crna Gora raspolaže i kakve resurse imamo kada je u pitanju prirodno i kulturno bogatstvo. Smatramo da ideja kao što je naša na pravi način može da valorizuje na održivi način te resurse“, rekao je Popović.

Na regionalnom takmičenju, pored tri predstavnika iz Crne Gore, učestvovaće po tri predstavnika iz Srbije, Bosne i Hercegovine (BiH), Kosova, Sjeverne Makedonije, Albanije i Grčke, koji su odabrani od partnerskih fondacija.

Ukoliko na regionalnom forumu nijedna od tri ideje iz Crne Gore ne osvoji nagradu, najbolje rangirana će od FAKT-a dobiti finansijsku podršku u iznosu od dvije do četiri hiljade EUR.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije