fbpx
NaslovnicaMINA BusinessItalija jedan od najznačajnijih stranih investitora

Italija jedan od najznačajnijih stranih investitora

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Italija je jedan od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera i stranih investitora u Crnoj Gori, saopštio je vicepremijer Dritan Abazović i dodao da ekonomsku saradnju treba intenzivirati.

On je na sastanku sa ministrom vanjskih poslova Italije, Luigi Di Maiom, kazao da ekonomsku saradnju treba intenzivirati kroz Sporazum o strateškoj saradnji dvije države, koji je potpisan 2010. godine.

Abazović je, kako je saopšteno iz njegovog Kabineta, u tom kontekstu istakao značaj koji pomorski elektroprenosni kabl ima za ekonomsku saradnju dvije zemlje.

On je, imajući u vidu broj turista iz Italije koji na godišnjem nivou posjeti Crnu Goru, ocijenio značajnom i saradnju dvije zemlje u oblasti turizma.

Abazović je posjetu Di Maia označio bitnom za Vladu, jer se, kako je objasnio, radi o prvoj zvaničnoj posjeti ministra vanjskih poslova Kvinte Crnoj Gori od stupanja na dužnost nove izvršne vlasti.

Abazović je saopštio da su odnosi Crne Gore i Italije tradicionalno prijateljski, sadržani intenzivnim kontaktima na visokom i radnom nivou, kao i saradnjom na bilateralnom i multilateralnom planu.

Di Maio je kazao da se nada da će u narednom periodu doći do još intenzivnije ekonomske saradnje između dvije zemlje.

On je poručio da Crna Gora ima potpunu podršku Italije u evropskim integracijama, kao što ju je imala i tokom pristupanja NATO-u.

Tokom sastanka razgovaralo se i o značaju razmjene iskustava između Crne Gore i Italije u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, reformama u oblasti vladavine prava i saradnji na nivou univerziteta dvije zemlje.

Najčitanije