fbpx
18.9 C
Podgorica
August 15, 2022.
NaslovnicaMINA BusinessInvestitori odustaju zbog korupcije

Investitori odustaju zbog korupcije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Korupcija je jedna od najvećih prepreka za brojne investitore iz partnerskih država od kojih neki godinama uzalud pokušavaju da investiraju kapital, ocijenio je ministar Zoran Miljanić.

“Korupcija je gorući problem Crne Gore i nadamo se da ćemo preko Strategije i formiranja Nacionalnog savjeta za borbu prtoiv korupcije uspjeti da dođemo do sistemskog odgovora u borbi protiv korupcije na svim nivoima”, rekao je Miljanić.

On se sastao sa predsjednicom odbora Američke privredne komore u Crnoj Gori (AmCham Montenegro), Svetlanom Vuksanović, sa kojom je razgovarao o izradi Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije uloga privrednika u njenoj izradio i ostalim antikorupcijskim inicijativama 43. Vlade.

Vuksanović je još jednom izrazila zahvalnost Miljaniću na učešću na Regionalnoj konferenciji o suzbijanju nelegalne trgovine, koju su zajednički organizovale AmCham Srbija i AmCham Montenegro u maju odnosno junu.

Na konferenciji su razmijenjene važne informacije u okviru analize stanja nelegalne trgovine u zemljama regiona, najboljim praksama u sprovođenju i koordinaciji nadzora nad sivom ekonomijom.

Tom prilikom, istaknuto je da je borba protiv krijumčarenje robe, uključujući i duvanske proizvode, jedno od deset nacionalnih prioriteta Vlade, te da je suzbijanje nedozvoljene trgovine prepoznato i u nedavno usvojenom strateškom dokumentu – SOCTA (Procjena opasnosti od teškog i organizovanog kriminala), kojom su targetovane organizovane kriminalne grupe i prijetnje po nacionalnu bezbijednost.

Vuksanović je pohvalila učinjeni napredak u prethodnom periodu kada se radi o zaplijeni akcizne robe, i istakla da bi Crna Gora trebalo da prati savjete međunarodnih partnera, te najbolju međunarodnu praksu da se krijumčarena roba koja nema odgovarajuću kontrolu kvaliteta i ne ispunjava zdravstvene standarde uništi u skladu sa ratifikovanim Protokolom o eliminaciji nezakonite trgovine duvanskim proizvodima.

Vuksanović je podržala stav Miljanića da donošenje jasne regulative u oblasti suzbijanja korupcije koja je usklađena sa pravnom tekovinom EU, kao i njena dosljedna implementacija, predstavljaju preduslov za poželjan ambijent za privlačenje stranih investitora.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

zgrada predsjednika

Još jedan čin nepoštovanja crnogorskih institucija

Podgorica, (MINA) – Na adresu kabineta predsjednika Crne Gore danas je dostavljeno pismo predsjednika...